Hlavní obsah

Rusko s odvoláním ve Štrasburku neuspělo, odškodné za Jukos má vyplatit

– Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva zamítl odvolání Ruska vůči rozhodnutí, že má zaplatit odškodné 1,9 miliardy eur (52,4 miliardy Kč) akcionářům zaniklého ropného gigantu Jukos za vyvlastnění firmy. Informovala o tom agentura Reuters. Ruské ministerstvo spravedlnosti reagovalo prohlášením, že Moskva bude vycházet z ruské ústavy, která je v zemi nejdůležitějším právním dokumentem.

Foto: Právo

Bývalí šéfové Jukosu Michail Chodorkovskij (vlevo) a Platon Lebeděv

Článek

"Veškerý další postup ruského ministerstva spravedlnosti k vynesenému rozsudku bude vycházet z potřeby zajistit suverénní zájmy Ruské federace a bude se opírat o existující národní zákony včetně ústavy Ruské federace, která je na území Ruska nejvyšší právní autoritou," oznámilo ministerstvo spravedlnosti.

Jukos byl svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku s tržní hodnotou 40 miliard USD (882,1 miliardy Kč). Kontroloval jej ruský oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Ten býval nejbohatším člověkem v Rusku, v roce 2003 byl ale zatčen a o dva roky později odsouzen ke čtrnáctiletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud rozhodl o odškodném pro akcionáře v červenci. Uvedl, že Rusko nezajistilo spravedlivý postup při zacházení s Jukosem, porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech.

Zprávu uvítal bývalý finanční ředitel Jukosu Bruce Misamore. "Akcionáři v pochybnostech čekali více než deset let na odškodnění," upozornil. Odškodné se týká více než 55 000 bývalých akcionářů.

Odvolali se i proti verdiktu v Haagu

Nejnovější rozhodnutí soudu zvyšuje tlak na Moskvu, která se potýká s propadem domácí měny, poklesem cen ropy a sankcemi Západu kvůli ukrajinské krizi. Zemi hrozí v příštím roce recese.

Rusko se odvolalo rovněž proti červencovému rozhodnutí arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, podle kterého úředníci podřízení Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Arbitrážní soud v červenci rozhodl, že Rusko musí pětici akcionářů vyplatit odškodné 50 miliard USD (1,1 biliónu Kč). O odvolání zatím nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám