Hlavní obsah

Obchodníkovi se smrtí Butovi zpřísnili trest, vyráběl si na cele alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But, odsouzený ve Spojených státech k 25 letům za mřížemi za spiknutí, si má odpykat navíc ještě 40 dnů jako kázeňský trest za to, že si v cele vyráběl alkohol. Uvedl to Butův právník Alexej Tarasov, který pokládá kázeňské potrestání svého klienta za další nespravedlnost.

Foto: Profimedia.cz

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But

Článek

But podle advokáta vyráběl v cele kombuchu, tedy lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného čaje, aby si léčil žaludeční potíže. „V USA je to velice populární pití. Můj klient si ho připravoval po několik měsíců. Nápoj pili i další vězni, jakož i dozorci. Ale najednou do cely vtrhla inspekce s nějakým složitým přístrojem a prohlásila, že Viktor vyrábí alkohol. Jestli tam (v nápoji) nějaký alkohol byl, tak šlo o setiny či tisíciny promile. Ale i tak jej zbavili jistých výhod, které si zasloužil za dobré chování, a k trestu mu přidali 40 dní,” postěžoval si právník v listu Izvestija.

Butovi podle něj za jiný kázeňský přestupek v podobě telefonického rozhovoru s novinářem z televize RT hrozí další prodloužení trestu až o 54 dnů. Mohl by také přijít o privilegia, jakými je možnost telefonovat a nakupovat ve vězeňském obchodu.

„To je rozhodně nepříjemné. V budoucnu si můj klient bude muset dvakrát rozmyslet, zda poskytne rozhovor ruským médiím, aby se nevystavil negativním následkům,” připustil obhájce, jakkoli tvrdil, že jeho klient se maličkostmi nenechá zlomit a že snesl i horší věci.

Prodával i rakety

Nyní padesátiletý But, který se stal předobrazem knihy a filmu Obchodník se smrtí, byl zatčen v roce 2008 v Thajsku a později přes protesty Ruska byl vydán do USA. K 25 letům vězení byl odsouzen v roce 2011 za spiknutí s cílem zabít občany USA, za obchodování se zbraněmi a podporu teroristické organizace.

Podle obžaloby But na schůzce s údajnými členy kolumbijského povstaleckého hnutí FARC v Bangkoku souhlasil, že jim prodá 100 raket země–vzduch a 5000 pušek AK-47. Za členy FARC se vydávali američtí agenti, kteří prý Butovi tehdy tvrdili, že zbraně budou použity proti americkým pilotům pomáhajícím kolumbijské vládě.

But všechna obvinění popíral. Moskva označuje proces za podjatý a zpolitizovaný a rozsudek za nespravedlivý. Nejvyšší soud ale letos na jaře odmítl žádost o nový proces.

Rusko tvrdí, že v současnosti je v USA vězněno více než 30 ruských občanů, kteří byli do USA deportováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám