Hlavní obsah

Rusko připravuje rozsáhlé vojenské manévry také ve Středozemním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko uspořádá na začátku září rozsáhlé týdenní cvičeních svých ozbrojených sil ve Středozemním moři, kterého se zúčastní 25 lodí a 30 letadel. Ve čtvrtek to podle TASS oznámilo ruské ministerstvo obrany. V září ruská armáda uskuteční také mohutné vojenské cvičení Vostok 2018, jehož se zúčastní na tři sta tisíc vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Raketový křižník Maršál Ustinov

Článek

Ministerstvo uvedlo, že velké manévry se budou konat od 1. do 8. září pod vedením vrchního velitele ruského námořnictva admirála Vladimira Koroljova.

V čele pětadvaceti válečných lodí a podpůrných plavidel bude stát předloni modernizovaný raketový křižník Maršál Ustinov. Loď zařazená do výzbroje v roce 1986 nese šest střel s plochou dráhou letu Raduga o dosahu 2500 km, které mohou nést jadernou hlavici. Dále je vyzbrojena šestnácti protilodními raketami P-1000 a 64 raketami systému protivzdušné obrany S-300F.

Zapojení letectva

„V mezinárodním vzdušném prostoru bude výcvikové úkoly plnit okolo třiceti letadel. Budou mezi nimi strategické raketonosné bombardéry Tu-160M, protilodní letouny Tu-142 a Il-38, stíhací letouny Su-33 a letadla Su-30SM námořního letectva,“ dodalo ministerstvo obrany RF.

Foto: Profimedia.cz

Strategický bombardér Tu-160 v doprovodu bojového letadla Su-30SM

Úkolem manévrů bude nácvik protivzdušné obrany flotily i obrany proti sabotážním akcím a čištění vod od min.

Čtyřmotorové strategické bombardéry Tu-160, které mohou nést i jaderné zbraně, jsou nejtěžší na světě a dosahují rychlosti až 2200 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiponorkový stroj Tu-142

Stoje Il-38 slouží jako protiponorkové a jsou ruskou obdobou amerických letadel Lockheed P-3C Orion a Tu-142 jsou verzí strategických bombardérů Tu-95, které jsou používané k protiponorkové a námořní hlídkové službě. Zajišťují i komunikaci mezi ruskými jadernými ponorkami a mohou komunikovat i se satelity. Některé verze mohou nést i rakety.

Cvičení před útokem na Idlib 

Cvičení se bude konat v době, kdy se spekuluje o zahájení syrské ofenzivy v provincii Idlib, posledním guvernorátu, který v zemi drží ještě vzbouřenci v čele s radikály z bývalé Fronty an-Nusra. Syrskou ofenzivu by podporovali Rusové, kteří se momentálně snaží s podporou Turecka dotlačit radikály, aby se vzdali bez boje.

Podle zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury je v Idlibu asi 10 000 bojovníků bývalé Fronty An-Nusra, které bude potřeba porazit. V Idlibu je také mnoho umírněnějších skupin a utekli tam i civilisté, kteří se bojí režimu Bašára Asada.

De Mistura ve čtvrtek označil za nezbytné, aby se v očekávaném střetu jak syrské vládní síly, tak bojovníci An-Nusry vyvarovali použití chemických zbraní. Řekl, že obě strany mají zásoby chlóru, který jsou s to použít k bojovým účelům. Rusko varovalo, že radikálové chtějí zinscenovat útok na civilisty, aby proti syrské armádě zasáhl Západ.

Případné boje ohrozí kolem dvou miliónů civilistů. De Mistura proto vyzval k vytvoření „humanitárních koridorů”, jimiž by mohli odejít.

Rusko v září mimo jiné plánuje jedno z nejrozsáhlejších vojenských cvičení Východ 2018 (Vostok 2018), kterého by se měla zúčastnit Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky z Centrálního a východního vojenského okruhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám