Hlavní obsah

Rusko oznámilo „nestandardní situaci“ při přípravě k přistání na Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní korporace zodpovědná za vesmírný program Roskosmos oznámila „nestandardní situaci“ při přípravě k přistání ruské sondy Luna-25 na Měsíci. Informuje o tom ruská agentura RBK s tím, že situaci nyní posuzují odborníci.

Start ruské rakety k MěsíciVideo: Reuters

 
Článek

Podle prohlášení Roskosmosu během úpravy oběžné dráhy tak, aby byla optimální pro chystané přistání, „došlo k nestandardní situaci, jež neumožnila provést manévr dle zadaných parametrů,“ uvedla korporace.

Mise Luna-25 je první ruskou expedicí k povrchu Měsíce za půlstoletí. Odstartovala 11. srpna z kosmodromu Vostočnyj v ruské Amurské oblasti, přistání na Měsíci je naplánováno na 21. až 24. srpna, uvedla RBK. Oběžné dráhy kolem Měsíce Luna-25 dosáhla 16. srpna.

Sonda má na místě odzkoušet technologii tzv. měkkého přistání a provést analýzu povrchu Měsíce včetně vrchní vrstvy regolitu v oblasti jižního pólu Měsíce. Má také zkoumat měsíční exosféru.

Rusko chce poprvé od roku 1976 vyslat sondu na MěsícVideo: Reuters

Luna-25 již změřila proudění gama-záření a neutronů, které Měsíc vyzařuje. Podle RBK také zaslala na Zemi snímek části povrchu Měsíce, kterou nelze pozorovat ze Země.

Nynější mise navazuje na poslední lunární misi Sovětského svazu, Luna-24, která v roce 1976 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky a vrátit se na Zemi.

Na projektu Luna-25 a dalších ruských misích na Měsíc se měla podílet i Evropská kosmická agentura (ESA), která ovšem po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru přerušila spolupráci s Moskvou. Rusko následně prohlásilo, že jeho lunární programy budou pokračovat a že evropské vybavení a technologie nahradí svými.

Ruský modul Luna-25 dosáhl oběžné dráhy Měsíce

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám