Hlavní obsah

Ruský modul Luna-25 dosáhl oběžné dráhy Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský modul Luna-25 ve středu ve 12:03 moskevského času (11:03 SELČ) dosáhl oběžné dráhy kolem Měsíce. Přistání na lunárním povrchu je podle dřívější zprávy agentury Interfax naplánováno na pondělí 21. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace modulu Luna-25

Článek

O „usazení“ sondy na měsíční orbitě informovala na komunikační platformě Telegram ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Příští týden má modul přistát na měsíčním povrchu v oblasti jižního pólu. Raketa, která vynesla sondu do vesmíru, odstartovala minulý týden v pátek v 02:11 moskevského času (01:11 SELČ) z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě.

Umístění stanice na oběžnou dráhu Měsíce se povedlo poprvé v moderní historii Ruska, uvedl Roskosmos v prohlášení.

Ruští výzkumníci zpracovávají první data z modulu Luna, který míří na Měsíc

Věda a školy

Dodal, že všechny systémy modulu fungují normálně. Vstup na oběžnou dráhu umožnily dva zážehy motorů. Poprvé se motory zažehly v 11:57 moskevského času na 243 sekund, podruhé na 76 sekund, upřesnila vesmírná korporace.

Luna-25 je první ruský projekt svého druhu za posledních téměř 50 let. Navazuje na poslední lunární misi Sovětského svazu, Luna-24, která v roce 1976 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky a vrátit se na Zemi.

Na Měsíci má ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mj. i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy. Agentura TASS podotkla, že cílem je také vyzkoušet hladké přistání v obtížném terénu měsíčního jižního pólu.

Indická sonda poslala své první snímky povrchu Měsíce. Přistání se blíží

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám