Hlavní obsah

Rusko obvinilo z terorismu Ukrajince. Měl se podílet na smrti blogera Tatarského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady obvinily v nepřítomnosti z terorismu ukrajinského občana Jurije Denysova (35). Ten se měl podílet na dubnovém zabití ruského válečného blogera Vladlena Tatarského v Petrohradu. Denysov z Ruska mezitím uprchl.

Foto: Telegram @vladlentatarskybooks, Reuters

Ruský vojenský bloger Vladlen Tatarskij, jehož skutečné jméno bylo Maxim Fomin, na nedatovaném obrázku ze sociálních médií.

Článek

Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, zemřel 2. dubna v Petrohradu v kavárně patřící majiteli Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi během takzvaného vlasteneckého večera. Stalo se tak poté, co u něj vybuchla soška, kterou mu přinesla Darja Trepovová (26). Ta byla posléze zadržena a obviněna z terorismu.

Federální služba bezpečnosti (FSB) ještě v dubnu informovala o tom, že se na činu podílel mimo jiné právě Denysov. Nepřekvapivě muž ukrajinské národnosti. Rusko totiž čin přisuzuje ukrajinským tajným službám. Kyjev podíl odmítá.

Kamera zachytila okamžik výbuchu v Petrohradu, při němž zemřel vojenský bloger Tatarskij.Video: Reuters

„Denysov je členem organizované zločinecké skupiny, která spáchala teroristický útok. V únoru 2023 přicestoval do Ruska za účelem přípravy činu. Trepovové předal sošku s výbušninou, kterou přinesla do kavárny Tatarskému. Následně došlo k výbuchu, který blogera usmrtil,“ uvedla komise.

Z terorismu obviněná Trepovová zůstává zatím ve vazbě. Ruské ministerstvo vnitra mezitím zařadilo Denysova na seznam hledaných osob.

Je mi to líto, řekla u soudu žena zatčená po atentátu na ruského blogera

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám