Hlavní obsah

Rusko obvinilo Francii ze vzdušného incidentu. Ta to svádí na Švýcarsko

Moskva

Rusko v pondělí obvinilo Francii, že se její bojový letoun ráno nebezpečně přiblížil k letadlu s ruskou parlamentní delegací v čele s předsedou dolní komory Sergejem Naryškinem, která mířila do Ženevy. Paříž ale obvinění odmítla s tím, že šlo o švýcarský, nikoli francouzský stroj F-18.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Sergej Naryškin na archivním snímku

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS nejprve odpoledne vydalo zprávu hovořící o tom, že si předvolalo francouzského velvyslance Jeana-Maurice Riperta "k objasnění nebezpečného přiblížení letounu francouzských vzdušných sil" k letadlu ruské parlamentní delegace v čele s předsedou Státní dumy Sergejem Naryškinem. Incident se stal v pondělí ráno, kdy ruská delegace letěla do Ženevy na zasedání Parlamentní unie. Sergej Naryškin je od loňského března na sankčním seznamu osob, kterým je zapovězen vstup do Evropské unie.

Náměstek ministra Alexej Meškov podle agenturní zprávy vyjádřil v souvislosti s incidentem znepokojení. Podobné akce Paříže podle Moskvy "podrývají možnost využití Francie jako místa konání mnohostranných schůzek a jednání".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Následně ale francouzské ministerstvo obrany podle agentury AFP popřelo, že by nějaký francouzský armádní letoun byl do podobného incidentu zapleten.

Později to pak potvrdilo ministerstvo zahraničí v Paříži. "Byl to švýcarský letoun F-18, nejednalo se o francouzský vojenský stroj," uvedlo v prohlášení, které citovala AFP.

Ženevské letiště se nachází blízko švýcarských hranic s Francií, což mohla být příčina mýlky v tom, v jakém vzdušném prostoru se letounu v okamžiku incidentu nacházel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám