Hlavní obsah

Rusko má dost všech zdrojů, ve válce může pokračovat stávajícím tempem, varuje litevská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Rusko má dostatek lidských, finančních i materiálních zdrojů, aby nadále mohlo pokračovat ve válce na Ukrajině stávajícím tempem, varovala ve výroční zprávě o hrozbách litevská rozvědka. Navzdory značným loňským ztrátám bylo Rusko schopno zvýšit počet vojáků na Ukrajině, i když u vojáků a techniky upřednostňuje kvantitu nad kvalitou.

Foto: ČTK/AP

Ruský nadzvukový bombardér Tupolev Tu-22M3, který může nosit střely s plochou dráhou letu

Článek

„Rusko neukazuje žádný záměr deeskalovat konflikt,“ uvádí rozvědka ve zprávě. Zmiňuje nedávné výroky vysokých ruských představitelů ukazujících, že se ruské záměry nezměnily. Maximální cíle se od zahájení invaze nezměnily, i když se Rusko snaží dávat najevo, že je ochotno jednat.

Je proto velmi nepravděpodobné, že by Moskva ustoupila od svých operačních cílů. Bude se v nejbližší době pokoušet ovládnout celé území Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti, kterou už Rusko anektovalo.

Bude dál podkopávat ukrajinskou státnost a suverenitu, tlačit na neutralitu Ukrajiny a snažit se v dlouhodobém horizontu zlikvidovat její vojenskou sílu bez ohledu na výsledek války.

Rusko nemá žádné hranice, prohlásil Medvěděv a ukázal mapu

Evropa

Rusko počítá s konfrontací s NATO

Ve zprávě litevská zpravodajská služba také varuje, že se Rusko připravuje i na možnou konfrontaci s NATO v Pobaltí, i když část jednotek od západních hranic Ruska odvelelo na ukrajinskou frontu.

Podle ní to potvrzuje vytvoření nového Leningradského vojenského okruhu a také skutečnost, že na Ladožském jezeře už má lodě se střelami s plochou dráhou letu Kalibr . Zatímco v roce 2022 nad Baltským mořem nepřeletěl ani jeden ruský strategický bombardér Tu-22, loni bylo zaznamenáno pět jeho letů.

Ani případný konec války na Ukrajině nebude znamenat konec dlouhodobé konfrontace Ruska s NATO.

V Rusku zřídili dva nové vojenské okruhy. Pod Jižní zařadili anektované ukrajinské oblasti

Evropa

Rusku se daří obcházet sankce a těží z vysokých cen ropy

Litevská rozvědka navíc varovala, že navzdory sankcím se stal ruský vojenskoprůmyslový komplex klíčovou silou pohánějící ruskou ekonomiku. Rusko dalo loni na obranu 10,8 bilionu rublů (2,74 bilionu korun).

Umožnily mu to vyšší ceny ropy, kterou vyváží, a schopnost obcházet západní sankce. Rozvědka ve zprávě uvedla, že tyto krátkodobé úspěchy povedou k prohloubení problémů v dlouhodobém horizontu.

Upozornila, že prezidentské volby mají být potvrzením pozice Vladimira Putina – a ten po nich může přistoupit k uplatnění nepopulárních opatření, jak ekonomických, tak i k mobilizaci.

Biden: Putin se na Ukrajině nezastaví

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám