Hlavní obsah

Po nadějných týdnech začínají počty nakažených ve světě znovu hrozivě růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivý trend vývoje epidemie koronaviru z uplynulých týdnů se v Evropě zastavil a obrací se. Nově zaznamenaných případů nemoci covid-19 začíná v řadě zemí, včetně Česka, znovu přibývat. Nejvarovnější je zatím vývoj ve Velké Británii, přidávají se ale i další země.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ve Spojeném království, kde už jednou odložili poslední fázi rozvolnění, čísla rostou už déle než měsíc, přičemž v posledním týdnu začíná křivka nových případů opět nápadně připomínat exponenciálu.

Zatímco 22. června Britové napočítali 149,51 případu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, 28. června už to bylo 241,65.

Příčinu je podle odborníků třeba hledat ve dvou faktorech. Za prvé v komunitním šíření takzvané varianty delta, tedy mutace nového koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Indii. A za druhé ve stále nedostatečné proočkovanosti populace.

Používané vakcíny jsou sice účinné i proti agresivnější deltě, ta se však šíří zejména mezi mladou neproočkovanou částí obyvatelstva.

Nakažení deltou vylučují více viru

Evropa

Závěry z Británie potvrzuje i vývoj ve Španělsku. Také tam znepokojivě roste kumulovaný počet nových případů. „Pozorujeme zvýšení přenosu mezi lidmi, kteří nejsou očkovaní,“ uvedl hlavní vládní epidemiolog Fernando Simón.

Ústup epidemie se zastavil. Nejhůř je na tom Praha

Domácí

Klastr na Mallorce

Příklad mluví za vše: ostrov Mallorca se stal cílem školního výletu, mezi jehož členy se rozšířila nákaza. V pondělí se na ostrově objevilo 1200 nakažených a dalších 5000 lidí se ocitlo v karanténě. To znamená, že se nakazila každá čtvrtá osoba, kterou v souvislosti s ohniskem hygienici oslovili.

Zhruba polovina nakažených pochází z Madridu. Kvůli tomuto klastru se regionální vláda rozhodla zpřísnit podmínky vstupu na Baleárské ostrovy pro organizovanou skupinu, kde je více než 20 lidí.

Ti se musí prokázat buď testem, potvrzením o očkování či prodělání nemoci covid v posledním půlroce.

Delta se šíří Německem, stojí zřejmě už za polovinou nových nákaz

Evropa

Nepříznivý trend se neomezuje jen na Evropu. Izrael, světový premiant v očkovací kampani, doplácí na to, že ne všichni jeho obyvatelé vakcíně věří a nechali se naočkovat.

V pondělí tam zaznamenali 225 nových případů, zatímco předešlý den pouze 145. V neděli činil průměrný denní růst za sedm předchozích dní 156 případů. Předtím Izrael počítal nově infikované jenom na desítky. Zatímco před deseti dny tam bylo 230 aktivních případů, nyní je jich 1425. Také židovský stát přičítá zhoršení situace rychle se šířící variantě delta.

Koronavirus se sápe na Afriku

Zahraniční

A dobře to nevypadá ani v Rusku. To v pondělí zaznamenalo nový nejvyšší počet úmrtí během jednoho dne souvisejících s covidem-19, zemřelo 652 lidí. Informoval o tom operativní štáb, který epidemické statistiky v zemi eviduje a každý den o nich informuje. Podle jeho údajů tak celkový počet mrtvých v zemi stoupl na 134 545 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám