Hlavní obsah

Ruské úřady zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady ve středu v Kazani zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která běžně žije v Česku. Nezaregistrovala se jako „zahraniční agentka“, a teď jí hrozí až pět let za mřížemi, informoval na svém webu Výbor na ochranu novinářů (CPJ), který je případem zaměstnankyně Svobodné Evropy/Rádia Svoboda (RFE/RL) „hluboce znepokojen“. V Rusku už je několik měsíců zadržován také další novinář s americkým občanstvím – Evan Gershkovich.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Kurmaševovou policie podle CPJ zadržela na základě neopodstatněných obvinění. Výbor proto vyzval k jejímu okamžitému propuštění a stažení veškerých obvinění. „Žurnalistika není zločin a zadržení Kurmaševové je dalším důkazem, že Rusko je odhodláno potlačit nezávislé zpravodajství,“ uvedlo novinářské sdružení.

Oficiálním důvodem zadržení novinářky je podle ruských úřadů to, že se nezaregistrovala jako „zahraniční agentka“, když shromažďovala informace o ruských vojenských aktivitách, které „by mohly být použity proti bezpečnosti Ruské federace“. Pokud by byla postavena před soud a shledána vinou, hrozilo by jí podle CPJ až pět let vězení, uvedl CPJ na webu.

Kurmaševová, která má jak ruské, tak americké občanství, podle RFE/RL žije s manželem a dětmi v Praze. Do Ruska odcestovala 20. května z rodinných důvodů a 2. června byla před svým zpátečním letem dočasně zadržena na letišti v Kazani.

Úřady jí zabavily americký i ruský pas a uložily pokutu za to, že si u nich nezaregistrovala ten americký pas, uvedlo rádio RFE/RL. Od té doby novinářka čekala na vrácení těchto dokladů, ale ve středu jí místo toho bylo oznámeno nové obvinění.

Už od konce března Rusko zadržuje amerického novináře listu The Wall Street Journal (WSJ) Gershkoviche, který čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let. Jak americké úřady, tak WSJ obvinění novináře důrazně odmítají.

Ať ty hnidy v noci nespí. Ruské opoziční novinářky v Česku terčem výhružek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám