Hlavní obsah

Ruské síly u Kramatorsku se přeskupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské jednotky mířící na ukrajinský Kramatorsk se přeskupují, uvedl v pátek v pravidelné svodce ukrajinský generální štáb. Cílem útoku okupantů má být Siversk. Ruské jednotky také posilují protivzdušnou obranu svého týlu. Ukrajinci často ostřelují z raketometů HIMARS ruské muniční sklady v oblasti u fronty.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci

Článek

Ukrajinským jednotkám se podle štábu podařilo ve čtvrtek odrazit pokusy o útoky u Bachmutu, který je dalším cílem ruské ofenzívy na Donbasu.

„Ukrajinští vojáci úspěšně zastavili pokusy o nepřátelské útoky v oblasti Kodemy a Bilohorivky, stejně jako pokusy o dobytí obcí Spirne a Veršina. Útočníci se setkali s tvrdým odporem, utrpěli značné ztráty a neslavně se stáhli,“ sdělil generální štáb.

Útok na Vinnycju podnikli Rusové z lodí, obětí je už 23

Evropa

Ruské jednotky se ale opět soustředily hlavně na dělostřeleckou palbu – z houfnic, raketometů i minometů ostřelovaly řadu obcí u Slovjansku, Kramatorsku a Bachmutu. Právě tato tři města jsou, stejně jako Siversk cíli jejich plánovaného postupu, protože Moskva chce ovládnout celou Doněckou oblast.

Pod palbou byla opět vuhlehirská elektrárna a teplárna.

Palba byla zaregistrována podél celé délky fronty na Donbasu i u Charkova, kde bylo ostřelováno asi deset obcí.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) uvedl, že není jasné, kdy ruská ofenziva začne: „Ruská operativní přestávka do velké míry pokračovala, ruské jednotky podnikaly omezené pozemní útoky v oblasti Slovjansku, Siversku a Bachmutu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám