Hlavní obsah

Ruské prezidentské „volby“ evropské diplomatické špičky ztrhaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší evropští diplomaté na Radě pro zahraniční věci (FAC) v Bruselu zkritizovali ruské prezidentské volby, z nichž jako vítěz už popáté vzešel prezident Vladimir Putin. Někteří volby pojmenovali jako nedemokratické, jiní uvedli, že byli založené na represích a zastrašování, a někteří šli tak daleko, že je nazvali pouhopouhým znovujmenováním Putina.

Foto: Profimedia.cz

Ruské prezidentské volby

Článek

(od našeho zpravodaje)

„Tyto volby byly založeny na represích a zastrašování,“ uvedl šéf evropské diplomacie Josep Borrell. „A konaly se na území okupované Ukrajiny, čímž byla porušena ukrajinská svrchovanost,“ dodal.

Rumunská ministryně zahraničí Luminița Odobescuová zase prohlásila, že všichni vědí, že ruské prezidentské volby nebyly ani spravedlivé, ani demokratické nebo svobodné.

„Rumunsko odsuzuje pořádání ruských prezidentských voleb na nezákonně anektovaných územích Ukrajiny. Nejen ale na Ukrajině, Rusko je pořádalo také v moldavském Podněstří a gruzínské Jižní Osetii a Abcházii,“ sdělila novinářům Odobescuová.

Ruské volby sečteny: Putinovi rivalové se nepřehoupli přes pět procent

Volby

Podobně se vyjádřil i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který uvedl, že se rozhodně nedá hovořit o volbách.

„Jde o proceduru, která má volby připomínat. Někdo by to mohl nazvat znovuzvolením (Putina), kterému chybí jakákoli legitimita,“ prohlásil Landsbergis. Ten dále uvedl, že v Litvě pro ruského diktátora hlasovala pouhá tři procenta lidí.

Foto: Profimedia.cz

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis

„Jsem rád, že lidé mimo ohraničené ruské vězení, které se v současnosti nazývá Rusko, mohou vyjádřit svůj názor. Jako například Rusové, kteří žijí v Litvě. Pouze tři procenta z nich hlasovala pro Putina,“ uzavřel šéf litevské diplomacie.

Ruské prezidentské volby se konaly od 15. do 17. března. Drtivě v nich zvítězil dosavadní šéf Kremlu Vladimir Putin. V hlasování ale neměl opravdovou konkurenci, opozice se na kandidátku vůbec nedostala.

Reakce na Putinovo znovuzvolení ukazují rozdělení světa. Z jedné strany gratulace, z druhé řeči o cirkusu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám