Hlavní obsah

Ruské potíže na levém břehu Dněpru rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesát vteřin na záchranu mají nyní Rusové u trosek obce Krynky na levém břehu Dněpru od chvíle, kdy je zpozoruje ukrajinský bezpilotník. Právě za takovou dobu zpozorovaný cíl zničí druhý vyslaný kamikaze dron, napsal magazín Forbes s odvoláním známého operátora ukrajinských dronů Roberta Brovdiho s tím, že jde o nový rychlostní rekord.

Foto: Profimedia.cz

Archivní satelitní snímek obce Krynky. Ilustrační foto

Článek

Zjevně zdaleka nejde o jedinou potíž Rusů na tomto místě. O chaosu v jejich řadách píší jak ruští vojenští blogeři, tak americký Institut pro studium války (ISW).

Na předmostí, které ukrajinští mariňáci u Krynky drží nepřetržitě od počátku října, posílá Kyjev další vojáky a nyní jich tam má už zhruba 300 až 400, podotkl ruský vojenský bloger Dva majora.

Velmi obsáhle a expresivně situaci vylíčil minulý týden další ruský „milbloger“ Bojevoj rezerv . „Situace u Krynky je i nadále mírně řečeno tak po*baná, že už není možné o tom svinstvu mlčet,“ napsal na telegramovém kanálu minulý týden, kdy si stěžoval i na alkoholismus a lajdáctví.

Ukrajinci hlásí největší postup za několik měsíců. Vytlačují Rusy z levého břehu Dněpru

Zahraniční

„Alkoholové šílenství se periodicky opakuje. Někdy z minometu vypálí desítku min v naději, že trefí Ukrajince a pak slyší ve vysílačce: ,Co to děláte, kre*éni?‘ ,Je*eme to do Ukrajinců.‘ ,Pálíte do nás, s*áči!‘,“ popsal ruský bloger.

„Jsou třeba vycvičené posádky průzkumných dronů. Je jich málo, nebo dokonce žádné. Existuje drahý dron Mavic 3T darovaný dobrovolníky, ale ti, co ho mají v rukou, jsou idioti. Nelétají, což vysvětlují neschopností létat a strachem, že to podělají. A mají sto důvodů, proč ho nedat jiné jednotce. A je jim u pr*ele, že tohle zařízení může zachránit spoustu životů. Nechají na něj sedat prach,“ stěžoval si ruský bloger.

Šlápl na minu. Rusové přišli na Ukrajině o dalšího generála

Evropa

Krynky je nyní jedno z mála míst - dost možná jediné, kde mají Ukrajinci nad Rusy vzdušnou převahu. „Ukrajinští střelci, operátoři dronů a příslušníci jednotek elektronického boje strávili na začátku letošního podzimu týdny zaměřováním se na ruskou protivzdušnou obranu a rušičky rádia podél levého břehu Dněpru a zároveň nastavovali své vlastní rušičky, které mohou nepřátelské drony uzemnit,“ napsal magazín Forbes.

„Zjevná ruská neschopnost vytvořit soudržnou velitelskou strukturu mezi silami bránícími se na východním (levém) břehu Chersonské oblasti nadále degraduje ruskou morálku a bojové schopnosti,“ napsal ISWs tím, že Moskva na tomto místě své síly dává dohromady, jak se dá.

„Ruské vojenské uskupení Dněpr se stále více skládá z nesourodých prvků nedávno převedených a rozpuštěných jednotek i nových formací, což může přispívat ke zjevnému nedostatku soudržné velitelské struktury,“ uvedl ve své analýze.

Ukrajinský generální štáb pak 29. listopadu oznámil, že složky 810. námořní pěší brigády (Černomořská flotila) operující u Krynky odmítají provádět útoky na ukrajinské pozice kvůli nedostatku dělostřelecké koordinace, nefunguje předávání taktického zpravodajství.

Problém představují pro Rusovy i vlastní minová pole. Jejich rozmístění je podle Kyjeva natolik utajované, že o něm ruští velitelé řádně neinformovali ani útočící jednotky. Kvůli tomu 810. námořní pěší brigáda za poslední měsíc ztratila nejméně 50 lidí, tvrdí Ukrajinci.

Na zprávy už reagovala i oficiální ruská média, která však tvrzení vojenských blogerů, ukrajinských a západních zdrojů zlehčují. Krynky líčí jako „mini-Bachmut“ s tím, že ukrajinské ztráty v oblasti jsou ve skutečnosti mnohem vyšší než ty ruské.

„Celkem za první polovinu listopadu ukrajinská armáda jen kolem Krynky přišla o 200 vojáků,“ napsal ruský web Life.ru.

Držíme několik předmostí na levém břehu Dněpru, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám