Hlavní obsah

Ukrajinci hlásí největší postup za několik měsíců. Vytlačují Rusy z levého břehu Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinským silám se podařilo zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů od levého břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda to v televizi řekla mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalja Humenjuková. Ruské síly podle ní už nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci se naloďují na čluny na řece Dněpr nedaleko Chersonu (15. října 2023).

Článek

„Předběžná čísla hovoří o 3 až 8 kilometrech v závislosti na zeměpisných specifikacích a tvaru krajiny na levém břehu,“ citovala prohlášení Humenjukové Ukrajinska pravda, která informovala o postupu ukrajinských vojsk.

Prohlášení mluvčí však zatím nelze nezávisle ověřit.

„Ruské ostřelování z minometů tak už nedosáhne na pravý břeh, což je bezesporu určitý úspěch, který si můžeme připsat,“ doplnila mluvčí.

Rusko prakticky zmrazilo výměnu válečných zajatců, řekl Kyjev

Zahraniční

Pokud by se nedělní tvrzení armádní mluvčí potvrdilo, znamenalo by to největší postup ukrajinských vojsk za několik měsíců, podotkla agentura AFP.

Podle Humenjukové čeká ale ukrajinskou armádu ještě hodně práce. A i když se jí daří denně ničit 4 až 10 ruských dělostřeleckých systémů, ruské dělostřelectvo nadále pokračuje v ostřelování pravého břehu Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Ukrajinský voják na lodi na řece Dněpr nedaleko Chersonu (11. červen)

Podle mluvčí se na levém břehu stále nachází několik desítek tisíc ruských vojáků, přesné odhady však nepřiblížila.

Doplnila však, že ruští okupanti stále mají možnost čerpat z rezervních zásob a nehrozí jim nedostatek zbraní. Rusové také stále dokážou tuto frontu doplňovat o nové vojáky, kteří nahrazují zničené pozice.

Válka v Izraeli zpomaluje dodávky munice, naše zásoby se tenčí, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Právě snahu zabránit Rusům v ostřelování pravého břehu si Ukrajina podle pátečního prohlášení generálního štábu vytyčila jako jeden z cílů svých operací v okolí řeky.

Podle ISW posílají Ukrajinci na levý břeh další pěchotu

Pokračující ukrajinskou operaci na levém břehu Dněpru zmínil i americký Institut pro studium války (ISW), který v pravidelném souhrnu postupu války na Ukrajině v neděli uvedl, že Ukrajincům se zde daří držet pozice a pravděpodobně do oblasti posílají další pěchotu.

ISW cituje také ruského válečného korespondenta, podle kterého měly ukrajinské jednotky neúspěšně zaútočit na oblast u vesnic Pojma, Piščanivka a Krynky, které se nacházejí několik kilometrů na jih od Dněpru.

V minulých dnech informovalo ukrajinské námořnictvo, že se ukrajinským silám podařilo vytvořit několik předmostí na levém břehu Dněpru a že se jim daří držet na některých pozicích, které ovládly během výsadků na levý břeh.

Pravobřežní část ukrajinské Chersonské oblasti musely ruské okupační jednotky pod tlakem ukrajinské protiofenzivy vyklidit loni v listopadu. Nad levobřežní částí oblasti měla ale ruská armáda donedávna plnou kontrolu.

Držíme několik předmostí na levém břehu Dněpru, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám