Hlavní obsah

Ruské hranice nikde nekončí. Kreml postavil provokativní billboard u hranic s Estonskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narva

Na ruské straně rusko-estonského hraničního přechodu Ivangorod–Narva se objevil provokativní billboard, na kterém stojí „Ruské hranice nikde nekončí“. Na provokaci Kremlu upozornil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Foto: Anton Heraščenko/Síť X Screenshot

Transparent na rusko-estonských hranicích

Článek

„Putinův režim provokuje evropské země a chce, aby byly hranice uzavřeny,“ okomentoval video, které se stalo virální, na síti X Heraščenko. „To (Putinovu) režimu umožní obvinit Západ z vytvoření ‚železné opony‘,“ dodal.

Transparent s vyobrazeným ruským prezidentem Vladimirem Putinem a medvědem, který se na něj otáčí, jen podtrhuje zvýšené napětí mezi Ruskem a východním křídlem Severoatlantické aliance (NATO).

Začínající „železná opona“?

Finsko kvůli přílivu nelegálních migrantů ze třetích zemí z Ruska minulý týden ve čtvrtek kompletně uzavřelo hranice s Ruskou federací, a to na testovací dobu 14 dní. Finská ministryně vnitra Mari Rantanenová ale podle deníku Yle uvedla, že v případě potřeby bude možné ho prodloužit.

Stejný krok zvažuje i Estonsko. S uzavřením hranic ve Finsku totiž nelegální migranti začali proudit právě do této pobaltské země, přičemž došlo ke čtvrtinovému zvýšení provozu na estonsko-ruské hranici.

Estonská vláda podle místních médií varovala občany před cestami do Ruska, protože by se kvůli možnému uzavření hranice nemohli vrátit.

„Pokud Estonsko uzavře hranice, pak se ti (občané), kteří budou na ruské straně, nebudou moci vrátit zpátky. Nyní jednoznačně nedoporučujeme cesty do Ruska, protože nevíme, kdy tlak na naše hranice vzroste natolik, že je budeme muset načas uzavřít,“ řekl podle serveru Delfi.ee estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna.

Finsko kompletně uzavře hranice s Ruskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám