Hlavní obsah

Finsko kompletně uzavře hranice s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko v noci na čtvrtek uzavře poslední východní hraniční přechod s Ruskem. Žádosti o azyl tak Helsinky budou přijímat pouze v přístavech a na letištích. Informuje o tom finský list Yle, podle kterého platnost samotného opatření potrvá 14 dní. Finská ministryně vnitra Mari Rantanenová ale uvedla, že v případě potřeby bude možné ho prodloužit.

Foto: Profimedia.cz

Finský hraniční přechod Raja-Jooseppi

Článek

„Od 30. listopadu 2023 již nebude možné žádat o mezinárodní ochranu na hraničních přechodech na pozemní hranici mezi Finskem a Ruskem. Na vnějších hranicích Finska bude možné žádat o mezinárodní ochranu pouze na otevřených hraničních přechodech pro leteckou a námořní dopravu,“ uvádí se v prohlášení vlády.

Uzavřít hraniční přechod Raja-Jooseppi se finská vláda rozhodla v úterý. Cílem opatření je bránit zemi před tím, co Helsinky označily za hybridní útok ze strany Ruska, který zahrnuje umožnění nelegálním migrantům ze třetích zemí dosáhnout finských hranic, uvedl finský list Yle.

„Naším cílem je, aby se výjimečná situace na východní hranici Finska co nejdříve vrátila do normálu. Nepřipouštíme žádný pokus o narušení naší národní bezpečnosti,“ prohlásil finský premiér Petteri Orpo na tiskové konferenci. „Rusko tuto situaci způsobilo a je také schopno ji ukončit,“ dodal.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finská policie na hraničním přechodu Raja-Jooseppi

Rantanenová uvedla, že hranice bude uzavřena o půlnoci ze středy na čtvrtek 29. listopadu, a to na počáteční dobu dvou týdnů, tedy do 13. prosince. Podle finského deníku Rantanenová poznamenala, že toto opatření může být v případě potřeby prodlouženo.

Postupné zavírání hranic

Finsko původně uzavřelo čtyři kontrolní stanoviště na jihovýchodě země, a to od 18. listopadu kvůli podezření, že se Rusko podílí na hybridním útoku tím, že posílá žadatele o azyl bez dokladů směrem k finským hranicím.

Když se migranti začali objevovat na hraničních přechodech dále na severu, Finsko později uzavřelo další tři kontrolní stanoviště, čímž zůstal otevřený pouze přechod Raja-Jooseppi na úplném severu finského Laponska.

Finsko ponechá otevřený jen jeden hraniční přechod s Ruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám