Hlavní obsah

Ruská vůle k jednání dává důvod k mírnému optimismu, řekl šéf NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ruská vůle k dalším jednáním je důvodem k opatrnému optimismu, uvedl v úterý generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Dodal ale, že Moskva má stále vše připraveno k útoku a nesnížila počet svých vojáků na hranici s Ukrajinou.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Šéf NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Z Moskvy přicházejí náznaky, že diplomacie by měla pokračovat. To dává důvod k opatrnému optimismu. Ale zatím jsme neviděli žádné náznaky snížení napětí přímo v terénu,” prohlásil Stoltenberg, podle něhož NATO nemá informace o stažení jakýchkoli jednotek.

Stoltenberga čeká ve středu projednání dalšího postupu NATO s ministry obrany členských zemí. Hovořit s nimi bude mimo jiné o plánovaném navyšování počtu jednotek na východním křídle aliance.

Uznejme nezávislost separatistických republik na Donbasu, vyzvali Putina poslanci

Evropa

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí na poradě s prezidentem Vladimirem Putinem navrhl pokračovat v jednáních se Západem, což prezident podle agentury Interfax podpořil. Ministr obrany Sergej Šojgu zase prohlásil, že část vojenských cvičení již skončila a další brzy skončí.

NATO neustoupí, zopakoval Stoltenberg

Rusko má podle aliance na 100 tisíc vojáků u svých hranic s Ukrajinou, dalších 30 tisíc jich vyslalo do Běloruska. Podle Západu jsou připraveni k útoku na sousední zemi. Moskva tvrdí, že jde o cvičení s cílem připravit se na možné ohrožení Ruska.

Zpátky do kasáren. Část ruských vojáků se po manévrech vrací

Evropa

Stoltenberg zopakoval, že NATO neustoupí ruským požadavkům, které porušují základní principy aliance. Nezavře tedy dveře pro možný budoucí vstup Ukrajiny a nebude omezovat své působení v postkomunistických členských zemích.

Rusko podle něj může čekat pravý opak, pokud nesníží napětí. Stoltenberg uvítal například francouzskou nabídku vést bojovou jednotku v Rumunsku, další západní země včetně USA vysílají své vojáky do Polska či pobaltských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám