Hlavní obsah

Zpátky do kasáren. Část ruských vojáků se po manévrech vrací

– Moskva • Aktualizováno

Část ruských vojáků se po manévrech u ukrajinských hranic vrací do míst trvalého umístění svých jednotek. Stažení Rusové avizovali už minulý týden a poprvé o něm promluvil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko stahuje své vojáky ze základen u ukrajinských hranicVideo: Reuters

 
Článek

„Po ukončení prověrky bojové připravenosti se vojska jako vždycky přesunou na místa trvalé dislokace,“ uvedl představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenko.

„Jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu, které už splnily své úkoly, již zahájily nakládání pro transport na železnici a silnici a dnes se začnou přesouvat do svých posádek,“ upřesnil Konašenko.

Ukrajina a Západ uspěly ve snaze zabránit eskalaci z ruské strany, komentoval podle agentury AFP ruské stahování šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Moskva hlásí konec manévrů kolem Ukrajiny

Evropa

Pokračovat ještě bude závěrečná část společného cvičení s běloruskými silami v Bělorusku Svazové odhodlání 2022. V jeho rámci se 19. února uskuteční v Bělorusku ostré střelby v rámci nácviku obranné bitvy, které budou sledovat i zahraniční vojenští atašé a média.

Konašenko však současně uvedl: „Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v komplexu rozsáhlé prověrky operační přípravy vojsk. Účastní se jich prakticky všechny vojenské okruhy, flotily a výsadkové síly.“ Zmínil i množství námořních manévrů v několika mořích.

Sociální sítě ani aktuální satelitní záběry z posledních dnů však nezaznamenaly žádné velké přesuny ruských jednotek u ukrajinských hranic, uvedl list The Guardian. Mnoho z těchto jednotek umístěných u hranic nebylo zapojeno do současných manévrů.

Foto: Novinky

Rozmístění ruských jednotek v okolí Ukrajiny a na Krymu na konci ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám