Hlavní obsah

Ruská vojska odejdou od hranic s Ukrajinou, až skončí manévry

Moskva
Aktualizováno

Ruské jednotky soustředěné při hranicích s Ukrajinou se vrátí do kasáren po skončení vojenských manévrů. V Moskvě to ve čtvrtek prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Konstatoval rovněž, že Rusko očekává od států NATO vysvětlení zvýšené přítomnosti aliančních sil ve východoevropských státech. Podle Lavrova to odporuje platným dohodám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vojenské jednotky u hranic s UkrajinouVideo: Reuters

 
Článek

Armáda má podle Lavrova právo volně operovat na svém území včetně příhraničních regionů. "Jednotky u hranic s Ukrajinou se po ukončení vojenského cvičení vrátí do míst své trvalé dislokace," řekl ruský ministr.

Podle NATO zůstává v pohraničí 35 až 40 tisíc ruských vojáků, ačkoliv prezident Vladimir Putin v pondělí avizoval stažení části sil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov upozornil, že jeho úřad naopak očekává od NATO vysvětlení zvýšené přítomnosti aliančních sil ve východní Evropě. "Ve vztazích mezi Ruskem a NATO platí určitá pravidla," poznamenal ministr. "Jde hlavně o římskou deklaraci, která stanoví, že NATO nesmí posilovat vojenskou přítomnost na území východoevropských států. Očekáváme odpověď, která bude vycházet z úcty k dohodnutým pravidlům," řekl Lavrov.

Aliance už v minulých týdnech posílila ochranu vzdušného prostoru v Pobaltí a Polsku a vrchní velitel jejích evropských sil Philip Breedlove má do poloviny dubna připravit návrhy opatření na posílení ochrany aliančních území ve vzduchu, na zemi a na moři. [celá zpráva]

Kyjev varuje před provokacemi

Ukrajinská pohraniční služba ve čtvrtek upozornila na možnou destabilizaci situace na hranicích s Ruskem a varovala proruské radikály před plánovanou blokádou hranic.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Podle ukrajinských pohraničníků k ní má dojít o víkendu v oblasti ležící východně od ukrajinského Mariupolu. Organizátorům protiprávních akcí hrozí až tříleté vězení, varovala pohraniční služba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám