Hlavní obsah

Stačí tři až pět dní a Rusko je s Ukrajinou hotové, varuje velitel NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Podnikne-li Rusko invazi do ukrajinského vnitrozemí, dosáhne svých cílů do pěti dnů a možná už za tři. V Bruselu to ve středu uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě Philip Breedlove. Situaci na rusko-ukrajinské hranici označil za „neuvěřitelně znepokojivou”.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Ruští vojáci na Krymu sledují příjezd tanků k Simferopolu.

Článek

Moskva podle něj disponuje v pohraničí s Ukrajinou dostatkem vojenských sil k invazi. Breedlove jejich počty a kapacity označil za „velké a silné“. Podle něj jde o připravenou sílu, což je „velmi znepokojivé“.

NATO sice v noci na středu zaznamenalo drobné pohyby ruských jednotek, ale žádné známky toho, že se vojáci vrátili do kasáren, k dispozici nemá.

Podle agentury AP má Rusko u hranic s Ukrajinou 35 až 40 tisíc příslušníků motostřeleckých a tankových útvarů a podpůrného letectva. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v telefonátu německé kancléře Angele Merkelové řekl, že nařídil stažení části jednotek, k tomu ale podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena nedošlo. [celá zpráva]

NATO kvůli ruským krokům přerušilo veškerou praktickou spolupráci s Moskvou. Zároveň rozhodlo o užší spolupráci s Ukrajinou. Vojenští plánovači mají také rychle připravit návrhy na zlepšení ochrany aliančních území. [celá zpráva]

Návrhy opatření do dvou týdnů

Breedlove ve středu uvedl, že plány připraví do 15. dubna. Doplnil, že představitelům NATO předloží seznam možností, ale i svá osobní doporučení. Návrhy opatření se budou týkat pozemního, vzdušného i námořního prostoru podél celé západní hranice Ruska.

„Toto nové paradigma a akce Ruska by nás jasně měly vést k přehodnocení našich pozic a umístění sil NATO,“ poznamenal Breedlove.

Velení NATO už posílilo ochranu vzdušného prostoru v Pobaltí a Polsku, na Balkánském poloostrově hlídkují radarové letouny AWACS. USA vyslaly šest stíhaček do Pobaltí a 12 jejich strojů F-16 je nyní Polsku. V Černém moři operují americká plavidla a další americká podpora je na cestě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám