Hlavní obsah

Medvěděv vyšel vstříc Putinovi a s vládou končí. Premiérem bude Mišustin

– Moskva • Aktualizováno

Premiér Ruské federace Dmitrij Medvěděv oznámil, že jeho kabinet rezignuje, aby tak vytvořil prostor na změny ústavy, které navrhuje ruský prezident Vladimir Putin. Po skončení Putinova projevu o stavu země o tom ve středu informoval server RT.com. Ruská redakce BBC tvrdí, že ministři o ničem nevěděli. Putin navrhl podle agentury TASS jako nového předsedu vlády Michaila Mišustina.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Michail Mišustin

Článek

Premiér uvedl, že má za správné podat demisi vlády na pozadí návrhu ústavních změn předložených Putinem.

Novým premiérem by se podle agentury TASS měl stát Michail Mišustin (53), kterého do funkce navrhl sám prezident Putin. Hlasovat o něm bude parlament. Mišustin dosud řídí ruskou daňovou správu.

Rusko má náskok ve výzbroji, řekl Putin

Evropa

Prezidentův návrh podle Medvěděva představuje významný zásah do fungování země a rovnováhy moci. „V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentu naší země možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,” řekl premiér.

Ruský prezident Vladimir Putin už podle serveru RT.com rezignaci jednotlivých ministrů přijal a požádal je, aby zůstali ve funkcích, dokud nebude sestavena nová vláda.

BBC: ministři o ničem nevěděli

O odstoupení vlády předem podle ruské redakce BBC nevěděl nikdo, a to ani její členové. Šlo o "naprosté překvapení," uvedla britská stanice s odkazem na své zdroje z ruské vlády.

Putin ve výročním projevu: Hlavní problém je malá porodnost

Evropa

Putin se ve středečním projevu o stavu Federace věnoval sociální situaci občanů a problému nízké porodnosti. Slíbil nápravu, o kterou už se ale současní ministři nezasadí.

Podle agentury Interfax nabídl Putin Medvěděvovi novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu, aby se v budoucnu věnoval bezpečnosti a obraně. V radě, které Putin předsedá, byl premiér dosud jedním z jedenácti stálých členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám