Hlavní obsah

Rusko má náskok ve výzbroji, řekl Putin

Moskva

Jen minimální pozornost věnoval ve středu ruský prezident Vladimir Putin ve svém výročním projevu o stavu Ruska obraně a zahraniční politice. Zmínil ale nebezpečí eskalace lokálních konfliktů, jež mohou ohrožovat mezinárodní společenství. Bezpečnost země je podle něj zajištěna a Rusko poprvé v historii nemusí dohánět náskok jiných mocností.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Kroky pro zajištění obrany byly provedeny. Poprvé, chci zdůraznit, poprvé v dějinách od chvíle, kdy existují jaderné rakety, včetně sovětského období a novější doby, nikoho nedoháníme, ale naopak jiné přední státy světa budou muset vytvořit zbraně, kterými již Rusko disponuje,“ řekl Putin, jako by se chlubil, co všechno je zařazeno do výzbroje.

Na mysli měl hypersonické střely Avantgard, které do ní byly zařazeny na konci roku. USA zatím obdobnou zbraň nemají, což samy přiznávají.

„Nezranitelné” rakety Avangard připraveny k boji, hlásí Moskva

Evropa

„Mohu ujistit, že kroky k posílení národní bezpečnosti jsme udělali včas a v dostatečné míře. Obrana země je zabezpečena na desetiletí dopředu, ale nelze usínat na vavřínech. Je potřeba vyvíjet budoucí vojenské systémy,“ dodal, aniž by se tématu dále věnoval.

Podle něj by jaderné mocnosti v OSN měly zapracovat na tom, aby snížily hrozbu vzniku nových globálních válek a posílily stabilitu na planetě.

„Doba vyžaduje, abychom si uvědomili naši společnou odpovědnost. Příkladem by měly jít zakládající země OSN. Právě pět jaderných velmocí nese zvláštní odpovědnost za zachování a trvalý rozvoj lidstva, Rusko je otevřeno posílení spolupráce se všemi zainteresovanými partnery. Nikoho neohrožujeme a neprosazujeme svou vůli,“ prohlásil šéf Kremlu.

Putin se nebrání úpravě ústavy

„Rusko může být a zůstat Ruskem jen jako suverénní stát. Mnoho pro to bylo uděláno,“ uvedl Putin a zmínil, že se podařilo zabránit oligarchizaci společnosti.

Současně odmítl změnu ústavy, o které se mluvilo: „Ústava z roku 1993 se ještě nevyčerpala. Hlavní jsou svoboda a práva občana.“ Podle něj je nutné zajistit sociální práva občana a posílit samosprávu, která by měla dostat více pravomocí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při výročním projevu o stavu země

Zmínil, že by se nebránil diskusi o dodatcích k ústavě, kde by se zakotvilo, že mezinárodní právo lze prosadit, jen když nebude v rozporu s ruskou ústavou, a že guvernéři, senátoři, poslanci i ministři nesmějí být cizí státní příslušníci nebo nesmějí mít trvalé povolení žít v cizině.

Podpořil by, aby klíčové posty v politice a na soudech zastávali lidé, kteří jsou spojeni s životem v Rusku. Podle něj by prezident musel žít v Rusku nejméně 25 let před svým zvolením, a ne jen deset jako dosud.

Schválit by se dodatky měly v referendu

Nebránil by se ani diskusi, aby prezident mohl kandidovat více než dvakrát za sebou, ale sám je proti. Je přesvědčen, že obnovování a výměna moci jsou klíčové pro progresivní evoluci společnosti a její stabilní rozvoj.

„Rusko musí zůstat silnou prezidentskou republikou. Za prezidentem jsou vláda a ozbrojené síly. Ale je ještě jeden krok (k demokratizaci) - že by prezident mohl vyměnit ministry silových rezortů jen po jednání s parlamentem,“ zdůraznil Putin. Podle něj by se měla posílit role parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám