Hlavní obsah

Ruská tajná služba zatkla Američanku a obvinila ji z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvinění z vlastizrady čelí žena s dvojím, rusko-americkým občanstvím, kterou v ruském městě Jekatěrinburg zatkla tamní tajná služba FSB. Žena je podezřelá z toho, že získávala peníze pro ukrajinskou armádu, která se již dva roky brání rozsáhlé ruské invazi.

FSB v Jekatěrinburgu zatkla ženu s dvojím rusko-americkým občanstvím kvůli podezření z vlastizradyVideo: NEXTA

 
Článek

„V Jekatěrinburgu byla zastavena nezákonná činnost 33leté obyvatelky Los Angeles, která má dvojí občanství, Ruska a Spojených států amerických. Podílela se na poskytování finanční pomoci cizímu státu pro činnost namířenou proti bezpečnosti naší země,“ citovala z oznámení FSB ruská agentura Interfax.

Na zveřejněných videozáběrech příslušníci FSB vedou mladou ženu se zakrytýma očima spoutanýma rukama do auta, později je zatčená s rozmazaným obličejem zachycena za mřížemi v soudní místnosti.

Ruský soud poslal Američana na 21 let do vězení za to, že měl zneužívat děti v Texasu

Evropa

Ruský zpravodajský web Mediazona později oznámil, že zatčenou ženu identifikoval jako Kseniji Karelinovou, která dříve na sociálních sítích psala, že získala americké občanství na konci roku 2021 poté, co se provdala za Američana.

Podle ruské tajné služby žena od února 2022 „pro jednu z ukrajinských organizací proaktivně sháněla finanční prostředky, které byly následně použity na nákup zdravotnického vybavení, zbraní a munice pro ozbrojené síly Ukrajiny“.

V době, kdy pobývala ve Spojených státech, se navíc podle obvinění opakovaně účastnila shromáždění na podporu Ukrajiny, uvedla FSB.

Za obvinění z vlastizrady v Rusku hrozí 12 až 20 let vězení. Definice trestného činu zahrnuje špionáž, vydání státního tajemství cizímu státu nebo organizaci a poskytování finanční, logistické, konzultační nebo jiné pomoci, pokud by aktivity směřovaly proti bezpečnosti Ruska, podotkl magazín Newsweek.

Ruské úřady zadržely rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám