Hlavní obsah

Ruská opoziční novinářka se bojí o život. Pokusili se ji prý otrávit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská novinářka Jelena Kosťučenková, bývalá redaktorka opozičního listu Novaja gazeta, se obává, že bude zavražděna. Před tímto nebezpečím ji varovali kolegové. Kosťučenková to napsala v článku zveřejněném portálem Meduza. Novinářka nyní žije v Německu a tvrdí, že nedávno pocítila příznaky otravy, jejíž pravděpodobnost potvrdili lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Ruská opoziční novinářka žije v Německu

Článek

Kosťučenková na začátku ruské invaze na Ukrajinu pobývala v napadené zemi a psala odtamtud články, které podle Meduzy upozorňovaly na válečné zločiny páchané ruskou armádou. Ještě během pobytu na Ukrajině ji kolegové kontaktovali s tím, že se od svých zdrojů dozvěděli o připravované vraždě.

Tehdy se Kosťučenková chystala do ukrajinského Mariupolu. Kolegové přitom tvrdili, že příkaz novinářku zabít dostali kadyrovci, tedy čečenské jednotky ruské gardy, které se aktivně účastnily loňských bojů o Mariupol. Kdo konkrétně příkaz vydal, se ale novinářka nedozvěděla.

V září loňského roku se Kosťučenková přesunula do Německa, poněvadž se obávala návratu do Ruska. V Německu začala pracovat pro nezávislý portál Meduza. Zdravotní problémy pocítila nedlouho po cestě vlakem do Mnichova, kam se v říjnu vydala na ukrajinský konzulát.

Ruskou novinářku a právníka v Čečensku přepadli. Ženě lámali prsty a oholili hlavu

Evropa

Vypadá to na organochloridy

V Mnichově se kromě toho setkala s kamarádkou, která ji v jednu chvíli upozornila, že silně páchne potem. Nedlouho na to se novinářce udělalo špatně a měla mimo jiné silné bolesti hlavy a břicha. Posléze jí opuchly různé části těla včetně obličeje, takže se podle svých slov ani nepoznávala. Lékaři nakonec došli k závěru, že byla pravděpodobně otrávena organochloridy, tedy organickými sloučeninami obsahujícími chlor.

Novinářka uvádí, že má zdravotní obtíže doteď a že se jejím případem zabývá německá prokuratura.

Otravy se množí

V minulosti bylo zavražděno několik novinářů a novinářek publikujících v listu Novaja gazeta. Jedou z nich byla Anna Politkovská, která zemřela v roce 2006.

V letošním roce si na příznaky otravy během pobytu v Německu stěžovala také šéfka mezinárodní nadace Svobodné Rusko Natalija Arnová. Ta se účastnila v Berlíně konference ruské opozice. Podle investigativního portálu Agentstvo přitom měla symptomy otravy ještě jedna další nejmenovaná účastnice konference.

Web Rádia Svobodná Evropa upozornil i na další případy pravděpodobných otrav ruských novinářů. Týden po Kosťučenkové byla v Tbilisi zřejmě otrávena novinářka Echo Moskvy Irina Babloyanová a v květnu 2023 si šéfka mezinárodní nadace Svobodné Rusko Natalia Arnová stěžovala, že se jí udělalo špatně během jejího pobytu v Praze, kam se přesunula z berlínské konference.

Ruský opoziční politik Kara-Murza dostal 25 let

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám