Hlavní obsah

Ruskou novinářku a právníka v Čečensku přepadli. Ženě lámali prsty a oholili hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Groznyj
Aktualizováno

V autonomním Čečensku na ruském severním Kavkazu přepadli a zbili reportérku listu Novaja gazeta Jelenu Milašinovou a advokáta Alexandra Němova. Novinářce útočníci lámali prsty a oholili hlavu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jelena Milašinová po útoku

Článek

„Neznámí (útočníci) v maskách je přepadli na cestě z letiště do Grozného, surově je zmlátili, zničili jim techniku a dokumenty,“ oznámila redakce zmíněného listu na sociální síti.

O incidentu byl informován prezident Vladimir Putin, řekl novinářům prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého „tento velmi vážný útok vyžaduje energická opatření“.

„Němov stěží hovoří a hýbe se, Milašinové zlámali prsty a pravidelně ztrácí vědomí. Má podlitiny po celém těle, oholili jí hlavu a celou ji polili zeleným barvivem,“ uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na organizaci na obranu lidských práv Memorial.

Na Donbase zemřel velitel oddílu speciálních sil kadyrovců

Válka na Ukrajině

Milašinová později podle portálu Meduza upřesnila, že jí útočníci prsty lámali, ale nezlomili, a že má otřes mozku. Roztok zeleného barviva se v Rusku používá jako antiseptikum. Útoky touto látkou jsou v zemi poměrně časté. Nyní uvězněný opoziční předák Alexej Navalnyj v roce 2017 po takovém útoku málem oslepl. Z poleptání se zotavoval několik měsíců a ve Španělsku podstoupil operaci oka.

Na incident zareagovala během dne vedle Peskova řada dalších ruských představitelů. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová požádala čečenské úřady o prošetření dnešní události. Šéf ruského vyšetřovacího výboru, který v Rusku plní funkci kriminální ústředny, Alexandr Bastrykin nařídil incident prověřit před zahájením trestního stíhání, uvedl list Novaja gazeta s tím, že o trestním stíhání zatím ale žádné informace nejsou.

Kadyrov: Vyjasníme to

V podvečer se k přepadení novinářky a advokáta vyjádřil na telegramu také čečenský lídr Ramzan Kadyrov. „Vyjasníme to. Nařídil jsem příslušným službám vynaložit veškeré úsilí na odhalení totožnosti útočníků. Orgány přistoupily k práci hned po oznámení o událostech,“ zní celý jeho komentář. V minulosti Kadyrov, pokládaný za blízkého Putinova spojence, Milašinové vyhrožoval smrtí.

Kadyrovův hněv novinářka vyvolala tím, že informovala o popravách bez soudu v autonomní republice a o případu bývalého soudce čečenského nejvyššího soudu Sajdiho Jangulbajeva, který se Kadyrovovi znelíbil. Dnes se do Čečenska vydala na zasedání soudu, který vynesl rozsudek nad soudcovou manželkou Zaremou Musajevovou.

Tu loni v lednu uneslo čečenské komando z Nižního Novgorodu do Čečenska. Podle syna Musajevové také desítky dalších členů rodiny zmizely beze stopy. Čečenské ministerstvo vnitra tvrdí, že Musajevová byla předvedena jako svědkyně k výslechu o podvodu, podle Kadyrova ale v Čečensku napadla policistu a málem jej zmrzačila. Žena vinu odmítá, ve vazbě strávila více než než rok.

Kadyrov udělil sám sobě válečný řád Hrdina Čečenska

Zahraniční

Soud v Grozném dnes Musajevovou odsoudil k 5,5 roku odnětí svobody za násilí proti policistovi a podvod, uvedl TASS s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni. Milašinová a Němov na zasedání soudu už nedorazili. Jejich vůz na silnici z letiště zablokovala tři auta s ozbrojenci a následně byli zbiti. „Při mlácení jim říkali: varovali vás, odjeďte odsud a nic nepište,“ uvedl Memorial podle BBC.

„Oba je kopali, bili je rukama a plastovými trubkami a připomínali jim všechny jejich aktivity: práci, soudy, soudní procesy, na které jezdili, a o čem Milašinová psala … Byli přepadeni kvůli své činnosti,“ uvedl vedoucí organizace Tým proti mučení Sergej Babinec. Samotná Milašinová uvedla, že útočníkům očividně šlo hlavně o zabavení techniky. „Spěchali a hrubě se ptali na hesla od zařízení,“ popsala. Němov sdělil, že mu v jeden moment útočníci vyhrožovali smrtí a oběma přepadeným také říkali, ať „si pracují u sebe doma“. Advokát potvrdil dřívější informace, že ho sekli do nohy nožem.

Oba zraněné převezla sanitka do nemocnice v Beslanu v sousedním regionu, Severní Osetii. Na nemocniční chodbě Milašinová ztratila vědomí, ale zachytil ji čečenský ombudsman a okolní muži, napsal TASS.

Kadyrov se sice těší podpoře Kremlu, ale má údajně velmi napjaté vztahy s některými ruskými donucovacími orgány, připomněla agentura AP a upozornila, že dnešní útok rychle vyvolal velmi rozzlobenou reakci zákonodárců napojených na Kreml, což by mohlo signalizovat záměr omezit čečenského vůdce v rozletu.

Milašinová jako reportérka Nové gazety psala o obchodu s drogami, boji proti terorismu a o vraždách novinářů. Zabývala se vyšetřováním vraždy kritičky Kremlu a Kadyrova Anny Politkovské. V roce 2006 byl na Milašinovou spáchán v Beslanu atentát, připomněl list Kommersant.

Kam letěl Putin během vzpoury? Na party na jachtu v Petrohradě, tvrdí ruský novinář

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám