Hlavní obsah

Ruský opoziční politik Kara-Murza dostal 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskevský soud poslal v pondělí dopoledne opozičního politika a kritika války na Ukrajině Vladimira Kara-Murzu na 25 let do vězení za vlastizradu, šíření falešných informací o armádě a příslušnosti k „nežádoucím organizacím“. Uvedl to nezávislý ruský deník Kommersant.

Ruský opoziční politik Kara-Murza dostal 25 letVideo: AP

 
Článek

Soud tak vyhověl žádosti prokuratury, která žádala 25letý trest.

Kara-Murza je ve vězení od loňského dubna, kdy ho zadržela ruská policie. Tehdy z důvodu šíření falešných informací o armádě. V průběhu vyšetřování pak měly vyjít najevo informace o jeho napojení na západní zpravodajské služby.

Kommersant dodal, že případ Kara-Murzy je prvním v Rusku, kdy se uplatňuje novela článku o vlastizradě. Podle ní může být za vlastizradu uznáno nejen předání tajných informací, ale i poskytování pomoci jiným zemím či organizacím v činnostech zaměřených proti bezpečnosti Ruska.

Žádný jiný politický oponent Vladimira Putina dosud nedostal v Rusku tak vysoký trest. Ve své závěrečné řeči Kara-Murza minulý týden odmítl požádat soud o zproštění viny a prohlásil, že si stojí za vším, co řekl.

„Viním se jen za jednu věc. Selhal jsem v tom, že jsem nedokázal přesvědčit dostatek svých krajanů a politiků v demokratických zemích o nebezpečí, které představuje současný kremelský režim pro Rusko a celý svět,“ řekl Kara-Murza.

Kara-Murza býval koordinátorem opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil někdejší nejbohatší Rus a později vězeň režimu prezidenta Vladimira Putina Michail Chodorkovskij.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský opoziční politik Kara-Murza dostal 25 let

V letech 2015 a 2017 byl hospitalizován s příznaky otravy. Lékaři u něj diagnostikovali selhávání ledvin, napojili jej na umělou ledvinu a uvedli do umělého spánku.

Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat, ruský server The Insider a časopis Der Spiegel při svých vyšetřováních dospěly loni k závěru, že za dvěma pokusy o otravu Kara-Murzy, stejně jako v případě otravy známého kritika Kremlu Alexeje Navalného, stála ruská tajná služba FSB.

Ruská policie zadržela opozičního politika Kara-Murzu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám