Hlavní obsah

Ruská média si všímají osvobození české učitelky. „Podpořila speciální operaci,“ notují si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvobození bývalé učitelky Martiny Bednářové obviněné z popírání války na Ukrajině si obratem všimla ruská, ale i některá ukrajinská média. O verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 6, podle něhož žena nespáchala trestný čin, ale pouze vyjádřila svůj názor, přitom média v obou zemích referují víceméně věcně, bez dalšího hodnocení.

Foto: Michaela Říhová, ČTK
Článek

O kauze tak referuje například ruská státní agentura RIA Novosti, web listu Komsomolskaja pravda (KP) či web Life.ru.

První z těchto médií podotýká, že Bednářová podpořila „speciální operaci“, zatímco web KP si přihřívá vlastní polívčičku a v souvislosti s případem připomíná, že také publikoval dokument, který líčí konflikt na Ukrajině z jiného pohledu než velká média na Západě.

Server Life.ru zase kauzu Bednářové dává do souvislosti s německým lékařem Thomasem Mertensem, který odešel jako dobrovolník do samozvané republiky proruských separatistů v Luhansku a nyní tam chce zůstat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaná učitelka Martina Bednářová (vlevo) u Obvodního soudu pro Prahu 6 s jednou ze svých příznivkyň, spisovatelkou Lenkou Procházkovou

Na ukrajinské straně si případu všiml například zpravodajský web NV.ua, který připomíná, že státní zástupce se v kauze Bednářové odvolal a případ tak míří k Městskému soudu v Praze a dává prostor i vyjádřením osvobozené učitelky, která obvinění označila za „absurdní“.

Tématu Ruska a Ukrajiny se češtinářka Bednářová věnovala v hodině slohu 5. dubna 2022, tedy několik týdnů po počátku ruské invaze.

Podle obžaloby ve třídě osmákům mimo jiné tvrdila, že se v Kyjevě nic neděje. Když namítali, že ve zprávách České televize viděli hořící město, řekla jim, že je veřejnoprávní televize zaujatá.

Uváděla také, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovaly Rusy včetně dětí například tím, že je upalovaly a stahovaly zaživa z kůže. Někteří žáci učitelce oponovali a její výklad si nahráli.

Učitelku obviněnou z popírání války na Ukrajině soud zprostil obžaloby

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám