Hlavní obsah

Učitelku obviněnou z popírání války na Ukrajině soud zprostil obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 6 ve čtvrtek zprostil obžaloby bývalou učitelku Martinu Bednářovou obviněnou z popírání války na Ukrajině, čehož se měla dopustit při výuce na základní škole. Podle soudu ale žalovaný skutek není trestným činem a žena selhala jako učitelka, za což byl dostatečným trestem vyhazov.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaná učitelka Martina Bednářová u Obvodního soudu pro Prahu 6

Článek

Rozsudek není pravomocný, žalobce Richard Petrásek se proti němu odvolal, případ tak míří k posouzení nadřízené instanci, kterou je Městský soud v Praze.

Obžaloba ženu vinila z trestného činu uvedeného v zákoníku jako popírání genocidia, za což jí hrozilo půl roku až tři roky vězení. Státní zastupitelství navrhlo osmiměsíční podmínku a pětiletý zákaz učit.

Podle soudkyně Kláry Jantošové žalovaný skutek není trestným činem. „Z obžaloby a z dokazování nevyplývá, kterými výroky by se měla obžalovaná dopustit zmíněného trestného činu,“ podotkla soudkyně.

Likvidujete zasloužilého kantora, odmítla učitelka obžalobu z popírání genocidia na Ukrajině

Krimi

Státní zastupitelství na základě vyšetřování ženu vinilo z toho, že se loni v dubnu na Základní škole Na Dlouhém lánu v Praze 6  při výuce žáků 8. třídy snažila ospravedlnit válečné zločiny Rusů na Ukrajině. Například při komentáři k záběrům hořícího Kyjeva měla s odkazem na zaujatost médií tvrdit, že se tam nic neděje. Jeden z žáků její výstup nahrál.

Obžalovaná se hájila, že k žákům hovořila v rámci hodiny zaměřené na mediální gramotnost a na rozdíl mezi skutečností a tím, co uvádějí média.

„Jsem tady souzena za hodinu českého jazyka, a jak zmínila obžaloba, za názor. Je naprosto absurdní, abychom byli v demokratickém systému postihováni za názor. V mém případu o názor nešlo, opírala jsem se o historická fakta,“ sdělila mimo jiné ve své závěrečné řeči s tím, že podle ní se ze zpětného pohledu její slova ve finále potvrdila.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaná učitelka Martina Bednářová (vlevo) u Obvodního soudu pro Prahu 6 s jednou ze svých příznivkyň, spisovatelkou Lenkou Procházkovou

Podle soudkyně se sice jednání tak, jak popisuje obžaloba, stalo, nelze ale z výroků Bednářové dovodit, že by se jednalo o explicitní popírání a zpochybňování trestných činů, které se měly odehrát na Ukrajině.

„Soud má za to, že nelze dovodit dostatečnou intenzitu a závadnost tvrzení obžalované tak, aby naplnily znaky trestného činu,“ řekla soudkyně s tím, že Bednářová zjevně sdělovala žákům svůj názor, za což nemůže být souzena.

Jantošová ovšem souhlasila s obžalobou v tom, že Bednářová při hodině češtiny selhala jako učitelka, když žákům sdělovala to, co sdělovala.

Obžalovaná: Můžete mi gratulovat

„Soud má za to, že za toto selhání a pochybení už byla obžalovaná postižena dostatečně jinými prostředky než prostřednictvím trestního práva,“ odůvodnila soudkyně své rozhodnutí s odkazem na dřívější vyhazov z práce pro Bednářovou, který podle soudu úplně stačí.

Opačného názoru byl státní zástupce, který právě proto ohlásil podání odvolání proti verdiktu. Podle něj propuštění z práce není v tomto případě dostatečným trestem.

Bednářová se po jednání odmítla k soudu vyjádřit, pouze přítomným novinářům a veřejnosti řekla, že by jí měli lidé pogratulovat.

Vyhazov učitelky stíhané za popírání války platí, rozhodl soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám