Hlavní obsah

Ruská korveta Pavel Děržavin mohla být poškozena, tvrdí ukrajinský činitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korveta Pavel Děržavin patřící ruskému černomořskému loďstvu byla na rejdě Sevastopolu zřejmě poškozena. Tvrdí to ukrajinská média s odvoláním na telegramový kanál Antona Heraščenka, poradce ukrajinského ministra vnitra. „Mohlo jít o raketový úder nebo útok dronem,“ uvedl Heraščenko.

Foto: Profimedia.cz

Ruská hlídková loď Pavel Děržavin, na snímku, kotví v ruském Novorossijsku

Článek

„Ze dosud neznámého důvodu došlo na velké hlídkové lodi Pavel Děržavin k explozi. Zatím není zřejmé, co se stalo. Zda šlo o raketový úder, nebo útok dronem ve vzduchu či na moři, anebo si jen někdo nešikovně zakouřil,“ napsal Heraščenko na Telegramu.

Jde o jednu z nejnovějších ruských lodí, poprvé byla spuštěna na moře v roce 2019. Rusko má ještě tři takové korvety – Vasilije Bykova, Dmitrije Rogačova a Sergeje Kotova.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se Moskva rozhodla dodatečně vybavit Pavla Děržavina systémem protivzdušné obrany Tor-M2KM, napsal loni ruský portál Vojennoje obozrenije.

Rusko do pozdních středečních hodin zprávu nijak nekomentovalo. Mluvčí ukrajinského vojenského námořnictva Dmytro Pletenčuk v rozhovoru pro Rádio Svoboda uvedl, že k poškození korvety došlo, přesný rozsah a příčinu ale nespecifikoval.

Rusové stahují lodě ze Sevastopolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám