Hlavní obsah

Ruska jde na sedm let do vězení. Na cenovky v obchodě lepila vzkazy proti válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohradský soud poslal ve čtvrtek na sedm let do vězení umělkyni Alexandru Skočilenkovou, která se provinila tím, že v supermarketu vyměnila asi pět cenovek za protiválečné vzkazy, informuje ruský zpravodajský portál Meduza. Žena u soudu uvedla, že se považuje za pacifistku. Ve vazbě je držena už půldruhého roku.

Slzy a křik v soudní síni - ruská umělkyně Alexandra Skočilenková dostala za protiválečné vzkazy v obchodě sedmiletý trestVideo: Reuters

 
Článek

„Můj soudní proces je tak divný a směšný, že zaměstnanci vazební věznice valí oči a ptají se, jestli opravdu za tohle v dnešní době posílají lidi do vězení,“ zdůraznila Skočilenková ve své závěrečné řeči u soudu, kde také poznamenala, že ani zastánci „speciální vojenské operace“, s nimiž se potkala, si nemyslí, že si za své činy zaslouží trest odnětí svobody.

Skočilenkovou udala 76letá zákaznice, která si v supermarketu přečetla jeden ze vzkazů.

Podle interpretace soudu se umělkyně provinila šířením nepravdivých zpráv o ruské armádě, za což v Rusku dle nové „válečné legislativy“ hrozí odnětí svobody v délce až 15 let.

Třiatřicetiletá žena má vážné zdravotní problémy, které se během jejího pobytu za mřížemi prohlubují. Trpí vrozenou srdeční vadou a chronickým střevním onemocněním. Musí dodržovat bezlepkovou dietu, což je ve vazebních podmínkách extrémně obtížné. Další pobyt ve vězeňském zařízení by podle advokátů mohl pro Skočilenkovou skončit fatálně, neboť se jí nemusí dostat kvalifikované pomoci.

Proces se ženou neschvalující ruskou agresi proti Ukrajině byl neobvykle dlouhý a mnohahodinová slyšení u soudu trvala často od rána až do večera. Skočilenková nemohla během dne jíst, musela speciálně žádat o přestávky na jídlo, pití, toaletu nebo zapití prášků, což ale soud nezřídka odmítal. Její advokáti toto jednání několikrát označili za mučení, popsala ruská redakce BBC.

Foto: Reuters

Slzy a křik v soudní síni - ruská umělkyně Alexandra Skočilenková dostala za protiválečné vzkazy v obchodě sedmiletý trest odnětí svobody

Organizátor vraždy Politkovské dostal za účast ve válce na Ukrajině milost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám