Hlavní obsah

Rodinu ve Francii mohli postřílet kvůli miliardám Saddáma Husajna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vražda britské rodiny iráckého původu ve Francouzských Alpách z minulého měsíce může souviset s bohatstvím po popraveném iráckém diktátorovi Saddámovi Husajnovi. S odkazem na zdroje z německé tajné služby to napsal francouzský deník Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Saddám Husajn

Článek

Chladnokrevná vražda se udála zkraje září na silnici u jezera Annecy. Ve spršce střel zemřel 50letý Saad Al-Hillí, jeho o tři roky mladší žena a její matka. Vyšetřovatelé došli k závěru, že otec rodiny se snažil útočníkovi v autě ujet, ale když couval, narazil do krajnice. Policie na místě našla ještě zastřeleného francouzského cyklistu Sylvaina Molliera (45), který se k incidentu připletl náhodou, když do jeho vozu při útoku narazilo couvající auto.

Útoky přežily pouze dvě Iráčanovy dcery. Čtyřletou dívku ukryla umírající matka pod sebou, o tři roky starší sestru vrah těžce zranil. Když mu došly náboje, snažil se ji ubít, ale někdo ho vyrušil a on se musel rychle ztratit.

Pachatel nebyl nijak profesionálně vybaven, byl ozbrojen jen pistolí, kterou používala švýcarská armáda už ve 20. a 30. letech minulého století.

Masakr Britů ve Francii: v autě našli čtyři zastřelené lidi a dvě těžce zraněné dívkyVideo: Novinky/Reuters

Vyšetřování se točí kolem majetku

Francouzským a britským vyšetřovatelům stále není jasný vrahův motiv. Podle Le Monde však nyní německá tajná služba odhalila skutečnosti naznačující, že mohlo jít o peníze ze závratného bohatství někdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Al-Hillí mohl mít přístup k části peněz ukrytých po světě.

Specialisté minulý týden vyslýchali některé bankéře ze švýcarské Ženevy ohledně Iráčanova majetku. Navíc prověřovali i záznamy ve Spojených státech, uvedl francouzský list.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Auto odváží BMW, kde byli nalezeny oběti vraždy.

Policie dosud věděla o Iqbalově sporu s bratrem ohledně dědictví po jejich otci, který zemřel loni ve Španělsku. Do nynějška měli za to, že majetek pochází z obchodů s nemovitostmi. Teď však němečtí vyšetřovatelé uvědomili své francouzské kolegy o tom, že původně peníze patřily Saddámovi Husajnovi.

S režimem se údajně rozešel

Al-Hillí starší opustil s rodinou Irák v 70. letech a usadil se v Londýně. Továrník tvrdil, že emigroval, jelikož se rozešel s názory Saddámovy vládnoucí strany Ba’as. Husajn měl dát zmrazit všechny jeho účty.

Tak tomu ale podle německých zdrojů být nemuselo, Al-Hillí mohl být naopak Husajnovou spojkou a mužem, který zajistí bezpečné uložení diktátorova bohatství v zahraničí.

„Německá tajná služba předala francouzské protiteroristické policejní skupině informace o spojení mezi rodinou Al-Hillího a bohatstvím Saddáma Husajna,“ napsal Le Monde. Na ženevském účtě Al-Hillího má být v přepočtu 24,6 miliardy korun a není vyloučeno, že existují ještě další konta.

Husajn byl zadržen v roce 2003 po útoku USA na Irák. Skončil na popravišti v prosinci 2006 krátce poté, co se objevila zpráva, že v roce invaze dal z centrální banky vybrat v přepočtu zhruba 18,5 miliardy korun a začal je bezpečně ukládat v bankách po celém světě. Tučné účty a investice v zahraničí měl už dříve, v té souvislosti se mluví hlavně o Švýcarsku a Francii, kde vlastnil nejméně dva domy a jachtu v hodnotě půl miliardy korun.

Oficiální místa zatím informace nepotvrdila. Francouzský státní žalobce Eric Maillaud nicméně přiznal, že vyšetřování se soustředí na původ financí Al-Hillího. Emmanuel Ludor, francouzský právník, který hájil Husajna po jeho zadržení, zase připustil, že bývalí režimní představitelé stále mají účty ve Švýcarsku. Zpráva o „skrytém pokladu“ je však podle něj jen fantaskní báchorkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám