Hlavní obsah

Řidič chladírenského vozu, v němž zemřelo 71 migrantů, se bál reakce afghánského šéfa

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Bulharský řidič chladírenského vozu, v němž v roce 2015 zemřelo 71 migrantů včetně žen a dětí, nákladní prostor neotevřel v obavách z reakce šéfa převaděčů. Řekl to v pátek u soudu v maďarském Kecskemétu.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Článek

Bulhar tvrdil, že afghánský šéf převaděčů mu po telefonu agresivně vyhrožoval, zakázal mu zastavit a otevřít nákladní prostor. „Neodvážil jsem se zastavit, i když jsem slyšel, že migranti křičeli a bouchali. Šéf tvrdil, že v nákladním prostoru je škvíra, přes kterou do auta proudí vzduch, a vše je v pořádku,“ citovala agentura MTI obviněného Bulhara. Obviněný muž prohlásil, že tomu tvrzení věřil, protože po čase zvuky z nákladového prostoru umlkly.

Maďarsko-rakouský hraniční přechod však údajně přesto schválně projel v pruhu pro osobní automobily, aby ho začala sledovat policie. „Věřil jsem, že další členové gangu, kteří jeli za mnou v osobním voze, se leknou a zmizí. Doufal jsem, že pak se mi podaří zastavit,“ dodal.

Afghánec, který byl šéfem gangu, podle agentury MTI Bulharovi při výpovědi přímo u soudu vyhrožoval, když hlasitě poznamenal: „Dávej pozor, co řekneš.“ Soudce ho napomenul, že to považuje za vyhrožování.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Maďarsku začal soud s převaděči, kteří vezli migranty v chladírenském voze

Hrozí jim doživotí

Převaděči naložili 26. srpna 2015 migranty u obce Mórahalom u srbsko-maďarské hranice. Jednasedmdesát lidí, mezi nimiž bylo osm žen a čtyři děti, se tísnilo na ploše 14 metrů čtverečních. Migrantům poskytli vodu, ale nákladní prostor chladírenského vozu uzavřeli, i když věděli, že dovnitř neproudí vzduch a dveře zevnitř nebylo možné otevřít. Podle odborníků se migranti začali dusit už po půl hodině jízdy a ani jeden z nich nepřežil víc než dvě hodiny, takže zemřeli ještě na maďarském území.

Převaděčská síť za svého působení v roce 2015 propašovala od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy asi 1200 lidí a vydělala statisíce eur. Čtyři členové skupiny byli obžalováni z vraždy a prokuratura pro ně žádá doživotí. Sedmi hrozí až 20 let vězení a vyhoštění ze země.

Mezi obžalovanými jsou Afghánec a Bulhar libanonského původu, ostatní jsou občany Bulharska.

V procesu bude vyslechnuto 284 svědků a 15 expertů. Rozsudek má být vynesen do konce roku 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám