Hlavní obsah

Migranti se v kamiónu smrti začali dusit už po půl hodině, zaznělo u soudu

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Migranti, kteří před dvěma lety zemřeli v chladírenském voze převaděčů na rakouské dálnici, se začali dusit už po půl hodině jízdy. Zaznělo to u soudu v maďarském městě Kecskemét, kde ve středu začal proces s jedenácti členy převaděčské skupiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Maďarsku začal soud s převaděči, kteří vezli migranty v chladírenském vozeVideo: Reuters

 
Článek

Převaděči naložili migranty u obce Mórahalom u srbsko-maďarské hranice. „Migrantům poskytli vodu, ale nákladní prostor uzavřeli, i když věděli, že dovnitř neproudí vzduch,“ konstatoval u soudu prokurátor.

Jednasedmdesát lidí se tísnilo na ploše 14 metrů čtverečních. „Dveře nebylo možné zevnitř otevřít. Obžalovaní o tom věděli,“ zdůraznil prokurátor.

Po půlhodině jízdy začali migranti zevnitř bouchat, aby upozornili řidiče, že se dusí. „Řidič a spolujezdec byli v telefonickém spojení s šéfem převaděčů a informovali ho o hluku, který se šířil z nákladního prostoru. Posléze musel řidič zastavit, aby doplnil vodu do chladiče,“ líčil situaci prokurátor.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Při zastávce na dálničním odpočívadle se ale řidič i spolujezdec obávali, že ostatní řidiči uslyší křik a bouchání migrantů, a téměř okamžitě pokračovali v jízdě bez toho, aby otevřeli dveře nákladního prostoru.

Podle prokurátora šéf převaděčů opakovaně potvrdil, že řidič má jet dál a nemá otevírat nákladní prostor. Členové převaděčské skupiny přitom museli vědět, že migrantům dochází vzduch a dusí se.

„Migrantům nepomohlo k záchraně ani to, že se jim na jednom místě podařilo odstranit gumové těsnění,“ dodal prokurátor.

Následně ještě uvedl, že afghánský šéf převaděčů vydal pokyn řidiči, aby nákladní prostor v žádném případě neotvíral a mrtvoly pak vyhodil v Německu. „Vůz přejel hraniční přechod do Rakouska v jízdním pruhu pro osobní vozy a řidič se obával, že je kvůli tomu zastaví rakouská policie. Proto vozidlo společně se spolujezdcem opustili přímo na rakouské dálnici,“ dodal prokurátor. Podle odborníků se všichni migranti udusili v průběhu dvou hodin ještě na maďarském území.

Foto: MTI

Obžalovaní u soudu v Maďarsku

Části gangu hrozí doživotí

Čtyři členové skupiny byli obžalováni z vraždy a prokuratura pro ně žádá doživotí. Sedmi hrozí až 20 let vězení a vyhoštění ze země. Mezi obžalovanými je Afghánec, Bulhar libanonského původu a ostatní jsou občany Bulharska.

Mluvčí soudu Anett Petróczyová agentuře MTI řekla, že v procesu bude vyslechnuto 284 svědků a 15 expertů. „Rozsudek by mohl být vynesen koncem roku,“ dodala Petróczyová.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek výslechem obžalovaných.

Převaděčská síť za svého působení propašovala od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy asi 1200 lidí a vydělala statisíce eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám