Hlavní obsah

Řečtí demonstranti se střetli s policií, házeli zápalné lahve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Demonstranti v Aténách se v neděli střetli s policií, házeli zápalné lahve a podpalovali popelnice a automobily. Policisté proti nim použili slzný plyn, uvedla agentura AFP. Podle řeckých médií bylo zadrženo deset lidí. Protesty se uskutečnily u příležitosti sedmého výročí policejní střelby, jejíž obětí se stal neozbrojený patnáctiletý mladík. Tragédie rozpoutala nejhorší nepokoje v zemi za dlouhá léta.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Výbuch poblíž policejní stanice během nedělních nepokojů

Článek

Na protest proti policejnímu násilí se na centrálním náměstí Syntagma shromáždilo na 3000 lidí. Shromáždění bylo svoláno anarchisty a řecké úřady kvůli možným násilnostem povolaly do služby 5000 policistů.

K prvním střetům mezi policisty a řeckou mládeží došlo již dnes brzo ráno v aténské čtvrti Exarchia. Při potyčkách utrpěl lehké zranění portugalský turista, který byl zasažen kamenem do hlavy.

Zastřelený chlapec Alexis Grigoropulos patřil ke skupině asi třiceti mladých lidí, kteří 6. prosince 2008 házeli kamení a různé předměty na policejní vůz právě v aténské čtvrti Exarchia, kde byly podobné útoky na policisty velmi časté. Dva policisté, Epaminondas Korkoneas a Vasilios Saraliotis, kteří byli ve voze, vystoupili a jeden z nich podle vyjádření soudu neuposlechl pokyn centrály, aby nechal svou zbraň v klidové pozici, a dvakrát vystřelil směrem k mládeži. Jedna z kulek chlapce smrtelně zasáhla.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nedělní nepokoje v Aténách

Soud později odsoudil osmatřicetiletého policistu Korkonease za vraždu na doživotí. Druhý policista, dvaatřicetiletý Saraliotis, byl za spoluvinu odsouzen k deseti letům vězení.

Podobné protesty jako letos se odehrály v Aténách i během loňského výročí tragického incidentu. Při vlně násilností tehdy utrpělo zranění 12 policistů a zadrženo bylo více než 200 lidí.

Letošním protestům předcházelo prohlášení Grigoropulosova přítele Nikose Romanose, který je ve vězení za ozbrojenou loupež. Ten vyzval anarchisty, aby vyhlásili válku státu a střední třídě. Tento měsíc nazval „černým prosincem” plným „krve a ohně”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám