Hlavní obsah

Řecko chce prohlásit Turecko za bezpečnou zemi a vracet tam uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko se zabývá možností označit Turecko jako bezpečnou zemi, což by mu umožnilo posílat zpět osoby, které na jeho území požádají o azyl. S odvoláním na nejmenovaný řecký vládní zdroj to ve čtvrtek oznámila agentura AFP.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Zachránění běženci ze Sýrie na člunu řecké pobřežní hlídky

Článek

„Zatím jsme žádné rozhodnutí neučinili, ale uvažujeme o tom,” řekl zdroj AFP. Řecko podle agentury může podle mezinárodního práva učinit toto rozhodnutí jednostranně, ale „v praxi bude potřebovat, aby Turecko spolupracovalo,” a přijímalo zpět žadatele o azyl, kteří odcestovali z jeho území.

Řecký ministr vnitra Panajotis Kurumblis naznačil tuto možnost už v pátek při setkání se svými protějšky z Francie a Německa Bernardem Cazeneuvem a Thomasem de Maizièrem. V pátek ale jeho návrh řecká vláda ještě nepotvrdila.

Podle AFP může čtvrteční prohlášení souviset s rozhodnutím NATO vyslat lodě do Egejského moře a podílet se na zastavení přílivu uprchlíků z Turecka do Evropy. [celá zpráva]

Řecký ministr obrany Panos Kammenos ve čtvrtek před svým odletem z Bruselu z ministerské schůzky NATO řekl, že tato mise zajistí, že všichni uprchlíci zachycení na cestě z Turecka budou do Turecka vráceni. Německá ministryně zahraničí Ursula von der Leyenová řekla, že na navracení uprchlíků se už aliance s Tureckem dohodla.

Reklama

Výběr článků

Načítám