Hlavní obsah

Rakouští záchranáři obnovili pátrání v Turecku. Před agresí místních je střeží armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouští záchranáři v sobotu odpoledne částečně obnovili záchranné práce po pondělním zemětřesení v Turecku. Ráno je byli nuceni přerušit kvůli obavám o vlastní bezpečnost. O tu se nyní starají příslušníci turecké armády. Informoval o tom na Twitteru mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Rakouští záchranáři v troskách domu v Hatayi

Článek

Po pohřešovaných začali podle Bauera v sobotu odpoledne znovu pátrat dva psovodi se svými zvířaty.

Celkem 82 vojáků ze speciální jednotky rakouské armády v místě pomáhalo dostat přeživší z trosek od úterý. Vyhrabat se jim ze sutin zatím podařilo devět lidí. Do Rakouska by se měli vrátit ve čtvrtek.

V místě, kde pracovali, se ale podle podplukovníka rakouské armády Pierra Kugelweise začala zhoršovat bezpečnostní situace. Slyšet byly prý i výstřely.

Rakušané a Němci končí se zachraňováním v Turecku, bojí se hněvu místních

Blízký a Střední východ

Rizikovost situace je průběžně dále vyhodnocována. Zda budou moct brzy být znovu nasazeni všichni vojáci, zatím nelze odhadnout, píše list Kronenzeitung. Podle informací armády je rakouská jednotka pomoci při katastrofách stále připravena v táboře v turecké provincii Hatay. Svou záchrannou v místě v sobotu přerušilo i Německo.

Turecko po pondělním katastrofálním zemětřesení eviduje už 21 848 mrtvých. S odvoláním na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) o tom v sobotu informovala agentura Reuters.

V sousední Sýrii hlásily v pátek vláda a opozice, ovládající části rozdělené země, dohromady na 4 tisíce mrtvých, celková bilance katastrofy tak přesáhla 25 tisíc obětí.

V Turecku se rozmáhá rabování. Erdogan vyhlásil výjimečný stav

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám