Hlavní obsah

V Turecku se rozmáhá rabování. Erdogan vyhlásil výjimečný stav

V zemětřesením zpustošených oblastech jižního Turecka se rozmáhá rabování. Web Onedio informoval o zadržení tří lidí, kteří v těžce poničené provincii Hatay vykrádali domy evakuovaných obyvatel. Prezident Recep Tayyip Erdogan přiznal, že se rabování rozmáhá na více místech, a varoval, že budou pachatelé v rámci vyhlášeného výjimečného stavu přísně trestáni.

Foto: Reuters

Následky zemětřesení v syrském Aleppu

Článek

„Vyhlásili jsme výjimečný stav. To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ uvedl turecký prezident.

Nebylo ale jasné, jaké případy únosů má na mysli, upozornily agentury.

Bezpečnost v zóně zemětřesení se dostala do centra pozornosti poté, co tam v sobotu rakouská armáda a německé záchranné organizace pozastavily práce. Zdůvodnily to „stále obtížnější bezpečnostní situací“ a obavami o bezpečnost záchranářů.

Rakušané a Němci končí se zachraňováním v Turecku, bojí se hněvu místních

Blízký a Střední východ

Erdogan také řekl, že v jižním Turecku jsou stovky tisíc budov neobyvatelné a že úřady brzy zahájí proces přestavby. „Plánovali jsme přestavbu statisíců budov,“ řekl. „Během několika týdnů začneme podnikat konkrétní kroky,“ sdělil turecký prezident.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobilo spolu s následnými otřesy obrovské škody. Erdogan a turecké úřady čelí v posledních dnech opakovaně kritice za nedostatečně rychlou a kvalitní pomoc.

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Počet obětí přesáhl 25 tisíc

Turecko po pondělním katastrofálním zemětřesení eviduje už 21 848 mrtvých. S odvoláním na turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) o tom v sobotu informovala agentura Reuters.

V sousední Sýrii hlásily v pátek vláda a opozice, ovládající části rozdělené země, dohromady na 4 tisíce mrtvých, celková bilance katastrofy tak přesáhla 25 tisíc obětí. Předčila tak zemětřesení v Arménii z prosince 1988, které si vyžádalo na 25 000 obětí, a stala se osmou nejtragičtější za 50 let.

Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám