Hlavní obsah

Rakouského kancléře vyšetřují kvůli podezření z falešného svědectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) oznámil, že ho vyšetřuje Úřad pro hospodářskou a korupční prokuraturu kvůli údajnému nepravdivému svědectví před parlamentní komisí, píše server deníku Kone.at. Komise se zabývá korupčními aférami v bývalé vládě Kurzových lidovců (ÖVP) a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Současně s ním je vyšetřován šéf jeho kabinetu Bernhard Bonelli. Kancléř obvinění kategoricky vyloučil a odmítl rezignovat.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Kurz a Bonelli měli falešně vypovídat o událostech souvisejících se jmenováním dozorčí rady ÖBAG, která spravuje podíly státu v jedenácti společnostech o celkové hodnotě 27 miliard eur. „Věděl jsem, že před komisí musím mluvit pravdu, a tak jsem samozřejmě vždy odpovídal po pravdě,“ prohlásil kancléř.

Komise vyšetřuje případ výběrového řízení na míru ušitého pro Thomase Schmida, kdysi vysoce postaveného úředníka na ministerstvu financí. Ten se dostal nejen do křesla šéfa akciové společnosti ÖBAG, ale získal i silné pravomoci. Kurzovu účast na akci mají dokládat přepisy chatů, které unikly na veřejnost.

Mobil Kurzova přítele skrýval 2500 penisů

Evropa

Krone připomíná, že jak Kurz, tak Bonelli před parlamentní komisí uvedli, že se výběrového řízení nezúčastnili, ale jejich výpovědi si velmi odporovaly a výslech šéfa ÖBAG Thomase Schmida také vyvolal pochybnosti.

Kancléř zdůraznil, že se mu musí prokázat, že parlamentnímu výboru vědomě lhal. Prý si neumí představit, jak by znělo jeho obvinění. Zároveň připomněl, že mnohé záležitosti, které se ve výboru projednávaly, se staly již dávno.

Volby v Rakousku drtivě vyhráli lidovci

Evropa

„To, že je uveden jako podezřelý, nikoho nepřekvapuje,“ řekl poslanec SPÖ Kai Jan Krainer. Podle něj kancléř věděl, že před komisí neříká pravdu.

Parlamentní komise se kromě jiného zabývá také skandálem Ibizagate, který vedl k pádu Kurzovy vlády před dvěma roky, a také aférou kolem loterijní společnosti Casinos Austria.

K videu, které potopilo Stracheho, se přihlásil vídeňský právník

Zahraniční

Kauzu Ibizagate spustila videonahrávka tajně natočená v roce 2017 ve vile bývalého předsedy rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho na španělském ostrově Ibiza, na níž Strache otevřeně hovoří o svém korupčním jednání.

Zmiňuje například nelegální financování strany a údajné příbuzné ruského oligarchy nabízí zajištění státních zakázek výměnou za protislužby. V současnosti je Strache vyšetřován kvůli podezření ze zpronevěry stranických peněz.

Zveřejnění videonahrávky vedlo přede dvěma lety k rozpadu koaliční vlády lidovců (ÖVP) kancléře Kurze se Svobodnými. Kauza výrazně přispěla k propadu Svobodných v předčasných volbách v září 2019. FPÖ v nich získala přes 16 procent, což bylo o bezmála deset procentních bodů méně než v roce 2017. Novou vládu sestavili Kurzovi lidovci se Zelenými.

Reklama

Výběr článků

Načítám