Hlavní obsah

Putin vyzval agenty z FSB, aby ruským společnostem pomohli obejít sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Znovuzvolený ruský prezident Vladimir Putin v úterý vyzval Federální službu bezpečnosti (FSB), aby ruským podnikům pomohla prorazit cestu skrz západní sankce a dostat se na nové trhy. Také má zvýšit zabezpečení bankovních a finančních systémů. Řekl to na každoročním setkání FSB v Lubjance v centru Moskvy.

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Článek

Západní státy na Rusko uvalily sankce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která začala před dvěma lety. Jejich účelem je potopit ruskou ekonomiku a donutit tak Putina ke stáhnutí se. Ten ovšem říká, že se ruské válečné ekonomice i tak daří. Podle agentury Reuters množství Ruskem vyrobené dělostřelecké munice značně přesahuje výrobní kapacitu západu a v minulém roce ruská ekonomika posílila o 3,6%.

Ve svém úterním proslovu ke členům FSB nabádal, aby s dalšími agenturami spolupracovali na zabezpečení bankovních a finančních systémů. Agenti z FSB mají také „poskytnout podporu našim společnostem, které se aktivně vyvíjejí navzdory překážkám, které pro ně vytvořili a které prozkoumávají nové trhy, i když čelí otevřeně nepřátelským činům“ západních států.

„Ano, vytvářejí pro nás dočasné problémy,“ vyhodnotil Putin dopad západních sankcí na některé velké ruské projekty. „Ale s tím vším se samozřejmě vypořádáme.“

Putin vyzval k odhalování Rusů bojujících za Ukrajinu

Prezident v úterý také vyzval agenty FSB, aby odhalovali identitu Rusů bojujících po boku Ukrajinců proti Rusku. „Budeme je trestat a nebude pro to existovat promlčecí lhůta,“ řekl Putin na zasedání vedení tajné služby.

V této souvislosti zmínil situaci v ruských regionech sousedících s Ukrajinou. Před několika dny ministerstvo obrany v Moskvě, vojenští blogeři a místní úřady informovali o bojích s diverzanty snažícími se proniknout na ruské území. Putin o nich mluvil jako o diverzních a teroristických bandách, zahraničních žoldácích a „všemožné sebrance“.

FSB je následnickou institucí sovětské KGB. Její vliv za Sovětského svazu sahal daleko za hranice země, ale po jeho pádu ho velkou část ztratila. Osm let po vzniku Ruské federace ale vládu nad zemí přebral Putin, bývalý člen KGB, a nově přejmenované FSB se začalo blýskat na lepší časy. Nyní po této agentuře tedy chce, aby své úsilí věnovala rozvoji ruské ekonomiky.

Putin po znovuzvolení zamíří nejdříve do Číny

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám