Hlavní obsah

Putin vyráží do Emirátů a Saúdské Arábie, Brazílii by si měl rozmyslet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin, který kvůli protiruským sankcím, ale především zatykači Mezinárodního trestního soudu (ICC) kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska minimalizoval své cesty do zahraničí, udělá tento týden výjimku. Podle portálu Life.ru vyrazí na pracovní návštěvu Spojených arabských emirátů (SAE) a Saúdské Arábie.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se listopadového summitu skupiny G20 zúčastnil jen prostřednictvím videopřenosu.

Článek

Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov uvedl, že v obou zemích se ruský prezident setká s nejvyššími představiteli.

„Bude to pracovní návštěva, jednání především se saúdským korunním princem (Muhammadem bin Salmánem - pozn. red.). Předtím poletíme do Spojených arabských emirátů, i tam to bude pracovní návštěva, a jak doufám, velmi užitečná jednání, která považujeme za nesmírně důležitá,“ uvedl Ušakov.

Foto: Reuters

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán

Podle portálu Putin dorazí do Spojených arabských emirátů ve středu 6. prosince.

Spojené arabské emiráty ani Saúdská Arábie se nezapojily od protiruských sankcí, naopak je pomáhají Moskvě obcházet. Spojuje je především snaha udržet cenu ropy na co nejvyšší úrovni. Putin se v obou zemích také nemusí obávat vydání ICC.

Brazílie imunitu Putinovi nezaručí

To brazilská vláda podle prezidenta Luize Inácia Luly da Silva nezaručí ruskému prezidentovi, že nebude zadržen, pokud přijede na summit zemí skupiny G20, který se uskuteční příští rok v Riu de Janeiro.

Brazílie je členem ICC a rozhodnutí o zadržení Putina by podle Luly brazilská vláda nechala na justici. Lula přitom ještě v září tvrdil, že není možné, aby byl Putin při návštěvě Brazílie kvůli zatykači ICC zadržen.

Rusko se vrací jako světová velmoc, tvrdí Putin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám