Hlavní obsah

Putin vítá příměří na Ukrajině, vyzval strany konfliktu k jednání

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpořil rozhodnutí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásit příměří na jihovýchodě Ukrajiny i jeho ohlášený záměr podniknout řadu konkrétních kroků k dosažení mírového urovnání. Současně však podle agentury ITAR-TASS varoval, že Porošenkův mírový plán nebude životaschopný a realistický bez praktických kroků směřujících k zahájení dialogu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin "vyzývá strany konfliktu, aby zastavily jakékoli bojové akce a zasedly za jednací stůl", uvedl dnes Kreml. Ruský prezident však zároveň soudí, že plán navržený Porošenkem nebude bez praktických kroků zaměřených na zahájení jednacího procesu životaschopný a realistický.

Putin rovněž zdůraznil, že "mírový plán vyhlášený Porošenkem nesmí mít charakter ultimáta" vůči proruským separatistům.

Možnost, která se naskýtá v souvislosti se zastavením bojových operací, se podle něj musí využít k zahájení konstruktivních rozhovorů a k dosažení politických kompromisů mezi znesvářenými stranami na východě Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Porošenko v sobotu podle agentury RIA Novosti zdůraznil, že ukrajinští vojáci budou v případě nedodržení podmínek mírového plánu postupovat adekvátně k situaci. Ukrajina však podle něj usiluje o mír a urovnání mírovou cestou.

"Ukrajina dokázala, že je připravena bránit svou nezávislost, územní celistvost i své občany se zbraní v ruce. Vyskytne-li se však šance řešit konflikt mírovým způsobem, pak tuto šanci musíme využít," uvedla dnes také tisková služba ukrajinské vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin nařídil vojákům bojovou pohotovost

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil bojovou pohotovost pro jednotky centrálního vojenského okruhu, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Podle...

Navzdory příměří se na Ukrajině bojuje

Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné příměří, boje na východě Ukrajiny pokračují. V noci byly napadeny tři pohraniční...

Výběr článků

Načítám