Hlavní obsah

Navzdory příměří se na Ukrajině bojuje

Kyjev/Doněck

Přestože ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné příměří, boje na východě Ukrajiny pokračují. V noci byly napadeny tři pohraniční přechody. Podle separatistů příměří porušují i vládní síly.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Žena s dětmi ve frontě na hraničním přechodu mezi Ukrajinou a Ruskem v Izvaryne.

Článek

”Bez ohledu na páteční prohlášení ukrajinského prezidenta, že ukrajinská armáda zastaví vojenské operace od 20. do 27. června, dělostřelecké ostřelování Slavjanska i letecké údery na město pokračují,” řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Bodoraj agentuře ITAR-TASS.

Také proruský gubernátor Donbasu Pavel Gubarev podle ITAR-TASS řekl, že ukrajinští vojáci jednostranné příměří vyhlášené Porošenkem nedodržují a pokračují v ostřelování východoukrajinských oblastí. ”Hovořil jsem dopoledne s ministrem obrany Doněcké lidové republiky Igorem Strelkovem. Žádné příměří není, neustále střílejí. Příměří vyhlášené Porošenkem je jen fikcí. Buď ho neposlouchají jeho ozbrojené síly, nebo prostě lže.”

”Jsme znepokojeni tím, že zároveň s představením tohoto plánu se zintenzivňuje takzvaná protiteroristická operace,” řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov novinářům během své návštěvy Saúdské Arábie. Podle něj je plán i porušením ženevských dohod, protože odmítá jednání se separatisty.

Separatisté zadrželi civilisty jako rukojmí

Separatisté v Luhansku zadrželi Ukrajince z Poltavy, kteří vezli zásoby pro pohraničníky a vojáky. Uvedl to mluvčí ministerstva vnitra pro poltavskou oblast Jurij Sulaev Zadržení skupiny potvrdil podle Ukrajinské pravdy aktivista z Luhansku.

„Několik našich aktivistů, kteří vezli na východ potravinovou pomoc, zajali teroristé. Nyní se zjišťují okolnosti případu,“ uvedl Sulaev a vyzval lidi z oblasti, aby nejezdili do zóny bojů, aby je nemohli separatisté zadržovat jako rukojmí. „Buďte opatrní. Pomoc je možné předat i bez osobní cesty ve spolupráci s příslušnými úřady.”

Přestože mírový plán Petra Porošenka podpořila německá kancléřka Angela Merkelová a vyzvala Rusko k jeho prosazení, zatím výsledky nepřinesl.

Reklama

Výběr článků

Načítám