Hlavní obsah

Putin už se rozhodl zaútočit, myslí si Blinken

Washington
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl v neděli stanici CNN, že Rusko pokročilo v realizaci svého scénáře pro Ukrajinu. Domnívá se, že se ruský prezident Vladimir Putin už rozhodl zaútočit, ale diplomacie může válku odvrátit.

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Zdá se, že všechno vede k tomu, že dojde k invazi,“ řekl šéf americké diplomacie.

„Jsme přesvědčeni, že Putin už učinil rozhodnutí, dokud se však tanky nevalí a letadla nelétají, využijeme každou možnost a každou minutu, abychom viděli, jestli diplomacie ještě může Putinovo rozhodnutí odvrátit od toho, aby ve svém jednání pokračoval dál,“ řekl Blinken.

Západ by měl uvalit část sankcí na Rusko hned, říká Kyjev

Evropa

Amerického ministra znepokojilo prodloužení rusko-běloruských manévrů. „Nyní obhajují pokračování cvičení, o nichž řekli, že už měly skončit.“ To podle něj zvyšuje napětí.

Rusko souhlasí s jednáním s Ukrajinou

Putin se v nedělním rozhovoru shodl s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že je potřeba u aktuální krize dát přednost diplomatickému řešení a udělat vše, aby ho bylo dosaženo. V pátek to uvedl Elysejský palác.

Oba prezidenti se domluvili, aby se dosáhlo schůzky trojstranné kontaktní skupiny, kterou tvoří vedle Ruska ještě Ukrajina a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Agrese se stupňuje. Proruští separatisté za 24 hodin porušili příměří 136krát

Evropa

Úřad francouzského prezidenta dodal, že příští dny a týdny budou naplněny intenzivní diplomatickou prací.

Zmínil, že se hlavy obou států „mají rozdíly v interpretaci příčin krize”. Zdroj stanice CNN uvedl, že se Macron nedomnívá, že by ukrajinské vedení mělo jednat přímo se separatisty.

Putin viní Ukrajinu

Příčinou eskalace situace v Donbasu jsou provokace ukrajinské armády, řekl Putin v telefonátu francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

„Bylo vyjádřeno vážné znepokojení kvůli prudkému zhoršení na linii dotyku na Donbasu,“ stojí v tiskovém prohlášení Kremlu k rozhovoru s Macronem, který se konal kvůli eskalaci napětí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

„Prezident Ruska podotkl, že příčinou eskalace se jeví provokace ukrajinských jednotek,“ stojí v textu.

Putin si opět stěžoval, že Ukrajina dostává moderní zbraně ze zemí NATO. Znovu zopakoval, že Rusko chce garance bezpečnosti.

„Je potřeba, aby Spojené státy a NATO braly vážně požadavky Ruska na bezpečnostní záruky,“ dodal Putin a zopakoval, že NATO musí konkrétně odpovědět na požadavky Ruské federace.

Reklama

Výběr článků

Načítám