Hlavní obsah

Putin se nebude účastnit předvolebních debat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se od začátku svého působení ve vrcholné politice neúčastní předvolebních debat, přičemž Kreml pokaždé přichází s jiným vysvětlením, proč tomu tak je. Letos se Putinův mluvčí Dmitrij Peskov omezil na lakonické: „Prezident se předvolebních debat neúčastní.“ V minulosti ale on nebo Putin přicházeli s obsáhlejšími a vcelku různorodými vysvětleními, kdy předvolební kampaně označovali za nesmyslnou hru nebo argumentovali například i Putinovou dovolenou, napsal portál Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Vzestup Putina začal na přelomu roku 1999 a 2000, kdy tehdejší prezident Boris Jelcin na silvestra oznámil, že opouští prezidentský post a že povinnosti prezidenta bude do voleb plnit Putin.

Před volbami v březnu 2000 pak Putin prohlásil, že si nedokáže svoji účast v debatách představit, protože předvolební kampaně jsou nestoudné. „Všechny souvisejí s tím, že je potřeba se podívat do očí milionům lidí a dát jim nějaké sliby s vědomím, že nejsou splnitelné,“ uvedl tehdy podle Meduzy Putin.

Pro neúčast v předvolebních debatách v roce 2004 přišel s vysvětlením, že debaty nejsou zajímavé, jsou nesmyslnou hrou a že všechno, co mohl říct, nebo co mohl udělat, už řekl nebo ukázal během svého prvního prezidentského období.

V roce 2008 Putina na čtyři roky v prezidentském křesle vystřídal tehdejší premiér Dmitrij Medvěděv, který měl Putinovu podporu. Putin po něm převzal post předsedy vlády. Putin se tak na čtyři roky stáhl z čela Kremlu, aby mohl kandidovat v následujících volbách.

Putin bude příští rok kandidovat na ruského prezidenta

Evropa

V roce 2012 pak Peskov uvedl, že si Putin coby premiér v souladu se zákonem musí vybrat dovolenou. V roce 2012 byl pak Putin nově zvolen na šestileté prezidentské období namísto předchozího čtyřletého.

Nemá konkurenty

Na konci roku 2017, před volbami v roce 2018, Peskov prohlásil, že Putin nemá tak jako tak ve volbách konkurenty. „Jde o to, že Putin je současnou hlavou státu. A v tomto případě se jeho kandidatura samozřejmě řídí jinými zákony. I když to jsou ty stejné zákony jako pro všechny ostatní kandidáty, tak otisk tohoto současného prezidenta samozřejmě, řekněme, zcela mění situaci,“ prohlásil tehdy Peskov.

V roce 2020 Rusové odhlasovali změny ústavy, které Putinovi umožní v případě vítězství ve volbách setrvat na prezidentském postu až do roku 2036. Jeho vítězství v nejbližších volbách je téměř jisté.

Nejdéle sloužící ruský prezident

Ruské prezidentské volby se budou konat letos v březnu. Putin svoji kandidaturu oficiálně oznámil loni v prosinci a v případě znovuzvolení by byl u moci až do roku 2030.

Pro Putina jsou však už jen pouhou formalitou. Má totiž podporu státu i státních médií, díky čemuž s jistotou vyhraje.

Putin, jemuž Boris Jelcin předal prezidentský úřad poslední den roku 1999, již byl prezidentem déle než kterýkoli jiný vládce Ruska od dob Josifa Stalina.

Překonal dokonce i 18leté působení Leonida Brežněva. V případě znovuzvolení, o kterém pochybuje málokdo, by se tak úřadu chopil už popáté.

Putinovi se rýsuje vyzyvatel. Naděždin ohlásil sto tisíc podpisů, stojí se na něj fronty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám