Hlavní obsah

Putin přerušil mlčení k Ukrajině. USA chtějí zatáhnout Rusko do války, tvrdí

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin řekl v úterý po jednání s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem, že se USA snaží zatáhnout Rusko do války s Ukrajinou. Dodal, že Spojené státy ignorují ruské obavy z působení sil NATO v Evropě. Je to první jeho vyjádření k situaci po měsíci mlčení.

Foto: Yuri Kochetkov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin nevyloučil, že Spojené státy zatáhnou Rusko do konfliktu tím, že budou podněcovat „některé banderovce, aby vyřešili otázku Donbasu nebo Krymu ozbrojenou cestou“.

„Zdá se mi, že se USA moc nestarají o bezpečnost Ukrajiny, ale že hlavním cílem je zastavit ruský rozvoj. Z tohoto ohledu je Ukrajina jen nástrojem k dosažení tohoto cíle,“ řekl Putin.

Pohledem Thomase Kulidakise: Komu vyhovuje a komu škodí krize kolem Ukrajiny

Komentáře

Putin také varoval, že pokud by bylo Ukrajině splněno přání vstoupit do NATO, mohlo by to další členské země aliance zatáhnout do války, když se Kyjev rozhodne získat zpět Krym.

„Představte si, že je Ukrajina členem NATO a začne tyto vojenské operace. Budeme pak bojovat s NATO? Myslí na to někdo? Vypadá to, že ne,“ řekl Putin.

Narážel tak zřejmě na článek 5 Severoatlantické smlouvy, který stanoví, že útok na jednoho člena NATO je útokem na celou alianci. Primárně jde ale o obranný, nikoliv útočný mechanismus.

Západ nebere ruské obavy vážně

Putin uvedl, že v Rusku se dál analyzují odpovědi Washingtonu a NATO na ruské požadavky záruk bezpečnosti, které zahrnují nerozšiřování NATO na Východ: „Už nyní je to jasné, nejdůležitější ruské obavy byly ignorovány.“

Je to podle něj patrné z odpovědi na ruské požadavky bezpečnostních záruk. Zopakoval své loňské tvrzení, že Rusko obalamutili, když se slibovalo, že se blok NATO neposune ani o píď na Východ.

Takový závazek ale není stanoven v žádném dokumentu. Putin zdůraznil, že na druhou stranu ale nikde není psaná ani politika otevřených dveří NATO.

Ruský prezident dal najevo naději, že dialog o bezpečnosti bude pokračovat: „Doufám, že nakonec najdeme řešení, i když to není jednoduché, čehož si jsme vědomi. Ale nejsem dnes připraven hovořit o tom, co bude.”

USA chtějí jednat o bezpečnosti

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po úterním telefonátu s ruským protějškem Sergejem Lavrovem zdůraznil ochotu USA pokračovat v diskusi „o společných bezpečnostních obavách“.

Ukrajina nechce plnit minské dohody, Západ ji do nich nemá nutit

Evropa

Blinken ale současně uvedl k soustředění ruských sil u ukrajinských hranic: „Jestliže Putin nechce válku nebo změnu režimu (na Ukrajině), nastal čas se stáhnout zpátky. Stále nevíme, jestli se Putin už rozhodl, co udělá. Dokud to Putin neudělal, musíme se připravovat na různé možnosti.“

Foto: Novinky

Rozmístění ruských jednotek v okolí Ukrajiny a na Krymu

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian ve středu uvedl, že navzdory soustředění početných ruských sil hranice s Ukrajinou nic nenasvědčuje, že je Rusko připraveno k invazi. Zdůraznil, že klíčové je snížení napětí: „Tématem dne je deeskalace. Situace je velmi vážná. Nebezpečí je jasné a bezprostřední.“

USA čekají na odpověď Moskvy

Mluvčí amerického ministerstva zahraniční Ned Price dodal, že dalším krokem v diplomatické výměně mezi Ruskem a USA by měla být ruská odpověď na americký dokument popisující americký postoj k evropské bezpečnosti: „Až ji Putin schválí, dorazí do USA. Jakmile k tomu dojde, tak to chápeme tak, že jsou Rusové ochotni se zapojit do pokračování dialogu.”

Rusko neodpovědělo na americké protinávrhy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám