Hlavní obsah

Putin podepsal dekret o jarních odvodech, do armády nastoupí 150 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko povolává do armády v rámci pravidelného jarního odvodu na 150 tisíc lidí. Příslušný výnos podepsal prezident Vladimir Putin s tím, že roční základní vojenskou službu nastoupí branci v době od 1. dubna do 15. července.

Foto: Pavel Byrkin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruské úřady v neděli zveřejnily dokument na oficiálním portálu právních informací. Generální štáb předtím ujistil, že nově odvedení nebudou vysláni do bojů na Ukrajinu, kde Rusko vede už přes dva roky agresivní válku.

Podle nových pravidel se povinná služba v armádě od letošního 1. ledna týká občanů ve věku 18 až 30 let, informovala ruská tisková agentura TASS. Parlament totiž loni schválil zvýšení věkové hranice pro povolávání do ozbrojených sil o tři roky, jak to koncem roku 2022 navrhoval ministr obrany Sergej Šojgu.

Ministerstvo obrany dále informovalo, že současně s náborem branců budou do civilu propuštěni vojáci, kteří základní službu již absolvovali.

Ruská armáda potřebuje nové síly, protože podle odhadů nezávislých médií ztratila v bojích na Ukrajině desetitisíce vojáků. Moskva o počtech padlých a raněných oficiálně neinformuje.

Už delší dobu se objevují spekulace o možné mobilizaci v Rusku. Vojenští experti nevylučují, že Rusko bude chtít dobýt i oblasti kolem Charkova a Oděsy.

Agentura Reuters poznamenala, že povinná vojenská služba je v Rusku už dlouho citlivým tématem. Mnoho mužů vynakládá velké úsilí, aby se vyhnuli převzetí povolávacích rozkazů.

V Evropě začalo předválečné období, nepřeháním, varoval Tusk

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám