Hlavní obsah

Putin oznámil snížení výdajů na zbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko letos i příští rok sníží výdaje na zbrojení, oznámil ruský prezident Vladimir Putin pouhý den po svém znovuzvolení do čela státu. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce závody ve zbrojení. Jeho vláda se prý bude soustředit na urovnání sporů se svými partnery a chce se zaměřit na zlepšení školství, zdravotnictví a zvýšení životní úrovně Rusů, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Anatoly Maltsev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nemáme v úmyslu urychlit jakýmkoli způsobem závody ve zbrojení, právě naopak, budeme rozvíjet konstruktivní vztahy se všemi zeměmi světa,” řekl Putin v pondělí během setkání se svými rivaly z prezidentské volby.

Rusko už podle prezidenta vydalo na zbrojení dost. Zároveň však Putin uvedl, že snížení výdajů na armádu nebude na úkor obranyschopnosti země.

Ruská vláda se nyní podle staronové hlavy státu bude snažit o urovnávání sporů. „Budeme se snažit vyřešit s našimi partnery všechny sporné politické a diplomatické otázky," řekl Putin.

Prezident však také poznamenal, že konstruktivní dialog nezávisí jen na ruské straně. „Stejně jako v lásce jsou na to potřeba dva, k dialogu jsou zapotřebí také dva,“ citovala agentura TASS jeho slova.

Reklama

Výběr článků

Načítám