Hlavní obsah

Putin oživuje tradici a zapojuje kozáky

Právo, Eva Turečková

Měl to být velkolepý rok plný oslav. Muži v tradičních uniformách a papachách se chystali zpestřit připomenutí 75. výročí konce druhé světové války, ale hlavně Rusku připomenout, že od doby, kdy tzv. donci – příslušníci Donského kozáckého vojska – poprvé oficiálně vstoupili do služeb cara Ivana IV. Hrozného, letos uplynulo přesně 450 let.

Foto: Profimedia.cz

Donští kozáci se považují za elitu. Na archivním snímku z ruského Staročerkassku.

Článek

Kvůli koronavirové krizi na VI. celosvětový kongres kozáků za účasti prezidenta Vladimira Putina v ruském Novočerkassku letos nedojde, jedno je ale jisté – vlna kozáckého obrození, které se datuje od počátku 90. let, začíná v Rusku nabírat na obrátkách.

„Po revoluci 1917 byli kozáci vystaveni nejtvrdším možným represím, v podstatě genocidě. Přesto dokázali přežít a uchovat si svou kulturu a tradice. Stát je musí podporovat, zapojit je do vojenské služby a patriotické výchovy mládeže,“ prohlásil před časem Putin a dodal, že „kozácké družiny často dohlížejí na veřejný pořádek efektivněji než policejní orgány“.

Kremelská kozácká strategie 2021–2030 

Nová strategie Ruské federace ve vztahu ke kozákům na roky 2021–2030 v podobě Putinova prezidentského výnosu ale pamatuje i na jiná těžiště. Hovoří o zapojení kozáků do obrany země a zajišťování státní bezpečnosti. „Členové vojenských kozáckých organizací mají být aktivně přijímáni do ozbrojených složek, jiných vojsk a vojenských organizací a orgánů.“

Mezi „priority státní politiky“ dokument řadí „zapojení ruského kozáctva do upevňování vztahů s krajany žijícími v zahraničí a přispění k jejich dobrovolnému přesunu zpět do Ruské federace“, spolupráci s kozáctvem sousedních států a zemí SNS. To vše se má dít v součinnosti s ruskými ambasádami a kulturními středisky.

V Rusku cvičila celá triáda strategických jaderných sil, odpalovala rakety

Evropa

Dokument si dále od kozáků slibuje, že se budou aktivně podílet na předcházení etnických a náboženských konfliktů v Rusku a bojovat proti extremismu.

„Jádro kozáctva tvoří ruský národ a také mnohonárodnostní a multikonfesní povaha tohoto historicky utvářeného společenství,“ píše se v Putinově výnosu, kde se však zmiňují i problémy s extremismem jednotlivých kozáckých organizací.

Problém do značné míry spočívá v nejednotě a roztříštěnosti kozáckých „obščin“. V Rusku jich je v současnosti registrovaných kolem 3500. Kromě toho tam působí celkem jedenáct vojenských kozáckých uskupení.

Tisíce vojáků, tanky, letadla. Moskvu rozduněla vojenská přehlídka

Evropa

To vše zastřešuje Všeruská kozácká obec, která spatřila světlo světa v chrámu Krista Spasitele a za posvěcení pravoslavné církve v roce 2018. V jejím čele stojí ataman Nikolaj Doluda, Putinem jmenovaný do funkce do roku 2025. Velí i Kubáňskému kozáckému vojsku. Pochází z ukrajinské Charkovské oblasti, je absolventem Poltavského raketového učiliště a Vojenské akademie se specializací na protivzdušnou obranu.

V únoru 2014 osobně dohlížel na přesun jednotek Kubáňského kozáckého vojska na Krym před referendem o připojení k Rusku, a jak podotýká ruská agentura RBK, podle neoficiálních zdrojů i na zapojení kozáků do bojů na území Doněcké a Luhanské republiky.

„Pokrevní“ versus „jmenovaní“

Celkový počet kozáků v Rusku se odhaduje na sedm milionů, ne všichni jsou ale „potomstvennyje“ neboli pokrevní kozáci, říká Alexandr Agibal, jehož rodokmen je však prý doložený. Na Kubáni řídil místní mládežnickou organizaci s více než sto tisíci členy a letos na podzim se přestěhoval na Sachalin.

Nešahejte nám na sovětské sochy, prosí Moskvany dopravní podnik

Koktejl

„Podle kodexu se kozákem může stát občan Ruské federace starší 18 let, který absolvoval zkušební lhůtu a byl přijat kozáckým sborem,“ řekl agentuře PrimaMedia.

Reklama

Výběr článků

Načítám