Hlavní obsah

Putin nemá zájem jednat, prohlásil šéf americké diplomacie Blinken

Bukurešť

Ruský prezident Vladimir Putin v tuto chvíli nemá zájem o diplomacii. Konflikt na Ukrajině chce zmrazit, získat čas a zaútočit znovu, prohlásil v Bukurešti po jednání se svými kolegy z dalších členských zemí NATO americký ministr zahraničí Antony Blinken. Cestou k co nejrychlejšímu diplomatickému řešení konfliktu je podle něj nyní další podpora Ukrajiny.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Článek

„Souhlasíme s (ukrajinským prezidentem) Volodymyrem Zelenským, že diplomacie je jediným řešením konfliktu na Ukrajině. Ruské brutální útoky na energetickou infrastrukturu a proti civilistům ale ukazují, že Putin nemá o diplomacii nyní zájem,“ řekl Blinken a dodal, že Spojené státy podporují „spravedlivý a dlouhotrvající mír“.

NATO podle něj při poskytování materiální podpory Kyjevu zohledňuje, že ruské jednotky od 10. října útočí na energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině.

„Je důležité, abychom nebyli uvěznění v nekonečném cyklu oprav, ničení a dalších oprav elektráren,“ uvedl ministr a dodal, že USA v příštích dnech a týdnech na Ukrajinu doručí generátory a náhradní díly potřebné k opravě elektrické infrastruktury v hodnotě 53 milionů dolarů (asi 1,25 miliardy korun).

Patrioty na Ukrajinu? Ať to impotenti z NATO ani nezkoušejí, vyhrožuje Medvěděv

Válka na Ukrajině

Konflikt s Čínou nevyhledáváme

Blinken zopakoval, že USA nevyhledává konflikt s Čínou, naopak se snaží mu předejít a spolupracovat na globálních makroekonomických otázkách změn klimatu nebo světového zdraví.

„Členové Aliance jsou znepokojení z čínské spolupráce s Ruskem, šíření čínských dezinformací i rozvojem čínské armády. Vítáme ale každou příležitost spolupracovat s Čínou na společných výzvách,“ řekl šéf americké diplomacie.

NATO je podle něj i politickým spojenectvím, v jehož rámci státy společně posunují své postoje a perspektivy a sdílí informace. Cílem alianční spolupráce vzhledem k Číně není podle Blinkena „brát NATO do Asie“. Týká se prý však výzev, které Čína a její chování představuje pro členské státy bloku.

Zahnali jsme střelami americký křižník, tvrdí čínská armáda

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám