Hlavní obsah

Putin na 30 let starém amatérském videu hraje ve Finsku stolní tenis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se objevilo dosud nezveřejněné video z 90. let, které zachycuje asi čtyřicetiletého Vladimira Putina, jak hraje stolní tenis s tehdejším starostou Petrohradu Anatolijem Sobčakem. Nynější ruský prezident má na sobě sportovní oblečení a na hlavě delší vlasy než dnes.

Foto: Twitter/Mikhail Kulakov

Vladimir Putin (vlevo) na záběrech z Finska

Článek

Na video upozornil mimo jiné britský list The Guardian. Amatérské záběry měl natočit anonymní zdroj ve Finsku na prvomájový svátek, a to někdy poté, co se Putin stal poradcem tehdejšího starosty Petrohradu. To bylo v roce 1990.

Na videu, kde se dnešní ruský vládce například usměje nebo se škrábe na krku, hrají podle britského listu Putin se Sobčakem stolní tenis proti starostovým bodyguardům.

Později se partička vydává na ryby. Putin, jenž si je zřejmě vědom toho, že ho někdo natáčí, se drží ke kameře zády. Ostatní v loďce něco křičí směrem ke břehu.

Po návratu na břeh se úlovku chopí Putinova tehdejší manželka Ljudmila, která rybu kuchá. Na dalších záběrech jsou vidět i jejich dvě dcery Marija a Katerina a hnědý pes, jenž se koupe ve vodě.

Později je Putin natočen ještě při šipkách.

Dýchánek ve vile

Video původně zveřejnil finský list Yle, podle kterého bylo natočeno ve firemní pohostinské vile patřící finské společnosti Thomesto, jež dováží dřevo z Ruska. Dřevěná stavba se nacházela na ostrově Torsö v Raseborgu, asi 96 kilometrů západně od Helsinek na jižním pobřeží Finska.

Putin se do Leningradu (dnešního Petrohradu) vrátil v roce 1990 poté, co strávil pět let jako důstojník KGB ve východoněmeckých Drážďanech. Připojil se k Sobčakovu týmu a stal se šéfem výboru pro vnější vztahy, který měl na starosti obchodní dohody a zahraniční investice.

Z tohoto období také pocházejí první obvinění z korupce vznesená proti Putinovi. Britský list píše, že Putin z KGB odešel v srpnu 1991 na protest proti jejímu neúspěšnému puči proti Michailu Gorbačovovi.

Nepřístupný Putin

„S Putinem jste se nemohli sblížit. Jako že byste spolu třeba popíjeli a chlastali a povídali si o ženách a o životě. Nic takového. Co se týče alkoholu, byl velmi přísný. A nekouřil cigarety,“ sdělil finskému listu k Putinovu pobytu ve Finsku zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Doplnil také, že Putinova tehdejší manželka Ljudmila byla „velmi příjemná“.

V 90. letech byl Putin častým návštěvníkem Finska. Podle anonymního zdroje, jenž má být autorem záběrů, je ale toto video „na hony vzdálené machistické, diktátorské image, kterou si Putin od té doby vytvořil“.

Věřte, nevěřte. Rusové píší, že v tanku na Ukrajině byli Němci a prosili „nicht schießen“

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám